Приехме мярката да има 100% събираемост от дивидента на държавните предприятия, обяви на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев. Той съобщи и че близо 1 млрд. от печалбата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се загубила за два месеца, затова са започнали две проверки.

Василев нарече притеснителна тенденция особеност, свързана с дивидента, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг. Към 6 февруари т.г. БЕХ публикува публичен отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 г. е 1 млрд. 588 млн. лева. На база на това и служебният кабинет е направил разчет, че 100% дивидент означава БЕХ да внесе 1 млрд. 588 млн. лв., посочи Василев. 

По думите му това по никакъв начин не поставя под риск енергетиката. Внасяйки този дивидент на 100%, БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си, отбеляза той.

Около два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, като печалбата е 640 млн. лева. Тоест за тези два месеца, след изтичането на годината, счетоводителите на БЕХ и одиторите са открили, че печалбата на холдинга е била с почти 1 млрд. лв. по-малка, отколкото предварително обявената от БЕХ през февруари, обясни Василев. По думите му това е притеснително. 

По предварителна информация този счетоводен срив се дължи на отписване на вземания или преоценка на възможностите БЕХ да си събере кредити, които е дал на собствените си дъщерни компании, обясни министърът. Ако се окаже, че компаниите успеят да върнат тези 770 млн. лв., означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална", изрази притеснение той. 

Затова са назначени две проверки: на Агенцията за държавна финансова инспекция и на Националната агенция по приходите. "АДФИ ще направи проверка в холдинга, НАП също се е самосезирала, за да види дали няма укриване на печалба и съответно данъци", уточни Василев. 

Днес Министерският съвет е взел решение вече да събира на 100% дивидента от държавните предприятия. Досега държавата вземаше 50% от него. Идеята е да има повече пари за държавния бюджет. Това е една от мерките за облекчаване на дефицита заедно с повишена събираемост от страна на НАП и Агенция "Митници", обясни финансовият министър. Парите трябва да са събрани до 30 юни.

От изискването за 100% изплащане на дивидент са изключени болниците, психиатричните заведения, ВиК дружествата, Национална компания "Индустриални зони" и още една от "индустриалните компании, свързани с индустриалните зони", добави Василев. 

На брифинга стана ясно и че няма възможност ТОЛ таксите да не бъдат увеличени от 1 юли.