Комисията по бюджет и финанси и Комисията по труда, социалната политика и демографията приеха на първо четене проектозакона за държавния бюджет със становище от Министерския съвет. Комисията по икономическа политика и иновации обаче не одобри проекта, съобщи БТА. Той беше подкрепен от петима депутати, други петима бяха против, а двама се въздържаха.

Трите комисии в Народното събрание гледаха на първо четене проектобюджетът за 2023 година - по бюджет и финанси, по икономика и по социална политика.

Предложеният бюджет показва, че България може да води нормална социална политика, нормална политика в образованието и нормални капиталови разходи, заяви по време на краткото представяне финансовият министър Асен Василев. Според него, така разписана, план сметката отговаря на очакванията и на бизнеса, и на гражданите.

Проектобюджетът за времето до края на годината предвижда увеличение на заплатите с 10% само в некомпенсираните сектори, обяви БНР. Предвидени са средства за увеличение на пенсиите и на втората година майчинство, както и редица социални плащания. Осигурени са средства за образование, включително политиката за увеличение на учителските заплати в размер на 125% от средната. Също и пари за БАН и другите учебни заведения, като е заложена оценка на качеството. Възстановен е бюджетът за култура. Дадени са 10 милиона лева на Министерството на спорта за детски школи и за инфраструктура. 15% са предвидени за увеличение на разходите за заплати на персонал в общините.

Министърът на финансите Асен Василев обобщи: "България може да води европейска социална политика, нормална политика в областта на образованието, и да не се лишава от инвестиции. И в същото време това да не води до прекомерни дефицити и трупане на дълг. В това няма магия"

3-те процента дефицит са осигурени чрез увеличаване в приходната част, и най-вече чрез ДДС.

"Този дефицит е постижим и този дефицит позволява финансите на страната да останат устойчиви. Въпреки черните прогнози миналата година, че разходите, които са направени миналата година ще доведат до огромни дефицити, видяхме, че това не се материализира"

Оставането на бюджета с 3% дефицит и през следващите години ще подхранва инфлацията, посочи Любомир Дацов от Фискалния резерв: "Ние през цялото време нямаме изявена антиинфлационна политика. С този бюджет и с това, което се планира през следващите две години"

Депутатът от "Възраждане" Деян Николов също видя структурни проблеми в бюджета и заяви, че е разписан с визия към Еврозоната. "Аз бих нарекъл този бюджет - бюджет "Еврозона". В този бюджет не говорим за реформи, не говорим за визия. Говорим единствено за това, как да влезем в еврозоната, което за съжаление е изключително ниско ниво, с извинение, на финансово мислене".

В хода на дискусията по проекта на бюджет за 2023, президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска допълнителни 167 млн.лв. за компенсиране на доходите целево в обществени структури, които не са получили увеличение:

"Започвам с Българското национално радио, на което сме длъжници всички - поне 10 милиона допълнително за полугодието, Министерството на земеделието - 26 милиона допълнително, от които 6 милиона за Селскостопанска академия. В здравеопазването очакванията са за около 36 милиона в Бюджета на МЗ, и 26 милиона допълнително нужни за училищно и детско здравеопазване, .. да получим тези 10% увеличение на заплатите през тази година там, където не са получавани и не са стигнали инфлацията".

Пламен Димитров посочи още НОИ и Държавна агенция "Архиви". Така компенсацията в обществения сектор ще догоди тази в частния, защото бюджетните служители изостават в заплатите с минус 8%.

Лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов посочи и необходимостта от преглед на системата, по която се формират доходите, заради раздутите на места администрации.

Дебатът по бюджета продължава. Предстои дискусия по парите за държавното обществено осигуряване и здравната каса.