Платформата за краткосрочно наемане на жилища Еърбиенби (Airbnb) съкращава около 25 процента от служителите си в света или близо 1900 души, предадоха Франс прес и специализираното издание "Върдж".

През последните няколко месеца компанията се бори със значителни затруднения, след като заради епидемията от коронавирус хората останаха по домовете си и масово отмениха резервации. Същевременно в бъдеще вероятно правенето на резервации ще започне отново много бавно, тъй като САЩ и други страни подхождат внимателно към вдигането на ограниченията, наложени заради пандемията.

Еърбиенби в момента има 7500 служители.

Разпространението на вируса доведе до рязък спад в приходите на компанията. Ръководителят й Брайън Чески посочи, че за 2020 г. приходите ще бъдат наполовина от отчетените през 2019 година.

За да се справи с кризата компанията вече е набрала допълнително 2 млрд. д. и свива разходите си във всички сектори, каза Чески.

Той обяви също така отлагане на инвестициите в транспортното подразделение на фирмата и в някои проекти.

Според изданието "Информейшън", което първо съобщи за съкращенията, освобождаването на служители се очаква да спести на компанията между 400 и 500 млн. д. годишно.