Американската Еърбиенби (Airbnb Inc) ще се опита да привлече близо 2,6 млрд. долара от продажбата на акции при първичното си публично предлагане, предаде Ройтерс. Очакваната пазарна оценка на компанията за краткосрочно отдаване на имоти под наем е 38,8 млрд. долара. Еърбиенби планира да продаде 51,9 млн. акции на цена между 44 и 50 долара всяка.

Листването на платформата Насдак на Нюйоркската фондова борса се очаква през декември, допълва БТА. Организацията на борсовия дебют е възложена на американските банки Голдманд Сакс (Goldman Sachs) и Морган Стенли (Morgan Stanley).

Припомняме, че в средата на ноември Еърбиенби публикува финансовия си отчет. Той сочи забавяне при основната й дейност заради коронавирусната пандемия въпреки подготовката за един от най-очакваните дебюти на фондовия пазар през последните години.

Приходите за тримесечието до 30 септември са намалели с 18% на годишна основа до 1,34 млрд. долара. Приходите от мерки по намаляване на ненужните разходи възлизат на едва 219 млн. долара.

За първите девет месеца на годината Еърбиенби е на чиста загуба от 697 млн. долара спрямо загуба от 323 млн. долара година по-рано. Приходите за деветмесечието са намалели от 3,7 млрд. на 2,52 млрд. долара.