Американската Еърбиенби (Airbnb), която управлява едноименната услуга за краткосрочно отдаване на жилища под наем, се надява да привлече 1 млрд. долара от първичното публично предлагане (ППП - IPO). Това се посочва в документ, публикуван на сайта на американската Комисия по ценните книжа и борсите, предадоха световните агенции.

Компанията уточнява, че планът й е предварителен и подлежи на промяна. Засега Еърбиенби възнамерява да пусне на борсата акции от клас А на цена от 0,0001 долар. Първичният пакет се оценява общо на 1 млрд. долара, посочва БТА.

Компанията едновременно публикува и финансовия си отчет. Той сочи забавяне при основната й дейност заради коронавирусната пандемия въпреки подготовката за един от най-очакваните дебюти на фондовия пазар през последните години, отбелязва Ройтерс.

Приходите за тримесечието до 30 септември са намалели с 18% на годишна основа до 1,34 млрд. долара. Приходите от мерки по намаляване на ненужните разходи възлизат на едва 219 млн. долара.

За първите девет месеца на годината Еърбиенби е на чиста загуба от 697 млн. долара спрямо загуба от 323 млн. долара година по-рано. Приходите за деветмесечието са намалели от 3,7 млрд. на 2,52 млрд. долара.

Листването на платформата Насдак на Нюйоркската фондова борса се очаква през декември. С него ще приключи една успешна година за първичните публични предлагания, в момент когато компаниите се възползват от скока на фондовия пазар през второто полугодие, подхранван от парични и фискални стимули в опит да бъдат смекчени последиците от пандемията, посочва Ройтерс.

Организацията на ППП на Еърбиенби е възложена на американските банки Голдманд Сакс (Goldman Sachs) и Морган Стенли (Morgan Stanley), пише "Уолстрийт джърнъл"