Делегация на Adidas ще посети страната ни на проучвателна мисия през октомври. Ръководството на компанията сподели отличните си впечатления от България като извор на таланти в сферата на информационните технологии, дигитализацията и иновациите и не скри сериозния си интерес към възможностите за инвестиции у нас.

Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията във връзка с официалното посещение на министър Никола Стоянов в централата на Adidas (в Херцогенаурах, Бавария). Той разговаря с изпълнителния директор на компанията Каспър Рорщед и представи възможностите за инвестиции в страната ни.

Двете страни се договориха разговорите да продължат в България.

"България има интерес от привличането на инвеститори, които ще дадат добавена стойност на българската икономика. Adidas е бранд, който говори сам за себе си и аз съм сигурен, че страната ни може да предложи много възможности, ако се доверите и инвестирате в България", подчерта министър Стоянов. Той представи и възможностите на първия технологичен парк в България - София Тех Парк като подходящо място за локация на нов проект на Adidas в България.

Компанията имат интерес към локации, които могат да дадат добавена стойност в развитието им на дигитални продукти и технологии. Министър Никола Стоянов акцентира на постиженията на България в сектора и представи част от чуждите компании, които вече оперират у нас. По думите му България е трета в света по ИТ специалисти на глава от населението и в топ 10 на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа, чийто брой е достигнал над 50 хил. души през 2021 г., а общият брой на заетите в ИКТ сектора надхвърля 200 хил. души.

В последните дни на август ДПА съобщи, че главният изпълнителен директор Каспър Рорщед ще напусне компанията идната година по взаимно съгласие с борда на директорите. Агенцията отбеляза, че Adidas напоследък е загубил позиции спрямо германския си конкурент Puma, особено заради лошите продажби в Китай.

"Търсенето на приемник на поста започна", бе посочено в изявление на компанията от 22 август.

Председателят на борда на директорите Томас Рабе похвали Рорщед за успеха му да увеличи петкратно оборота на компанията от онлайн търговия, както и да засили позициите й в устойчивостта на бизнеса.