Ситуацията в транспортния сектор не е обнадеждаваща. Този бизнес носи все по-големи нива на риск през последната година от една страна, заради очакваните рестрикции в пакета "Макрон", а от друга, заради забавянето на икономиките в глобален мащаб, и най-вече в Европа. Това предупредиха експертите на компанията за застраховане на кредитен риск Coface България, цитирани от в. "Сега".

Според тях щетимостта в този сектор вече се увеличава и растат случаите на неплащане.

"Все още не е ясно в какъв вид ще бъде приет пакетът на ЕС за транспорта, т.нар. пакет "Макрон", тъй като предстоят избори за Европарламент. Но се очаква промяната на режима на командироване и ограничаването на каботажа да има най-силно въздействие върху сухопътния транспорт и да намали конкурентоспособността на българските фирми", посочи Милена Виденова , управител на Coface България.

Забавянето на растежа на глобалната търговия и на европейските икономики също са обезпокоителни. Вече има първи признаци на стагнация в Германия, който е основен търговски партньор на България, а транспортът първи усеща тези процеси, посочиха от компанията. Освен това с над 20% са нараснали оперативните разходи на транспортните фирми, сред които най-вече тези за заплати на фона на недостига на кадри.

В България има 24 726 регистрирани транспортни фирми, от които 18% са в лошо финансово състояние, сочи анализът на експертите. В сектора заетите са близо 159 000 души, а той формира 15% от БВП.

БРЕКЗИТ

Последиците за българската икономика от излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще са по-скоро косвени, отколкото директни. Причината е, че стокообменът ни с Обединеното кралство не е много висок - Великобритания заема едва 11-о място в експортната листа на България и 18-о при вноса.

Негативите от Брекзит без сделка за България ще са през основните търговски партньори - Германия и Италия. У нас има 16 452 фирми с британско участие, като броят им за последните 10 години е нараснал с 24%. Голяма част от тези фирми обаче са свързани с имотния бум отпреди години, а немалко са компании, регистрирани в офшорните зони на Великобритания. Търговското ни салдо с островната държава е положително, т.е. износът надвишава вноса и през миналата година е 338 млн. евро - с 22% повече от 2017 г.