Когато дойде краят на календарната година, голяма част от компаниите раздават бонуси на служителите си. Тази 2020-а, обаче, ще се помни дълго от цялото човечество. Година, в която не само безработицата, а и възможността да работим пълноценно бяха подложени на сериозни изпитания. Годината, в която хоум офисът се превърна в приоритет на бизнеса.

И все пак някои компании са предвидили бонуси. С тази тема беше свързана и поредната ни седмична анкета. Зададохме ви въпроса - Ще получите ли 13-а заплата или бонус за Коледа?

  • 40% от вас отговарят, че нямат абсолютно никаква представа какво планира компанията им
  • 31% са благодарни, че все още имат работа
  • 9% заявяват, че са безработни

Все пак, остават 20%, които твърдят, че вече са уведомени, че ще получат бонуси.

През годините този въпрос винаги е пораждал сериозни дискусии. Ясно е, че служителите имат определени очаквания и надежда, че заслужават повече, поне в края на месец декември. Когато периодът наближи, несъмнено тема номер едно в офиса е точно тази. Предстоят празници, набелязали сме подаръци за близките си и искаме да ги зарадваме, макар и с нещо символично.

Трябва ли, обаче, да се чувстваме обидени, че не сме получили допълнително възнаграждение?

Безспорно, има огромно значение къде работим, както и в коя индустрия развива дейността си нашата компания. Всички добре знаем, че година с година не си прилича и факторите, които оказват влияние върху успеха на бизнеса, са много и разнообразни. Огромното предизвикателство за 2020 е ясно - как да оцелеем физически, психически и...финансово. Тези три приоритета са ключови, за да продължим смело напред. В този ред на мисли, нека не забравяме, че компаниите в които работим, също се управляват от хора. Те имат същите нужди, а трябва да взимат и трудни решения. Това предполага, че всички трябва да запазим спокойствие, да бъдем по-добър екип от всякога и това да ни помогне да вземем по-мъдри решения.

Пишейки тази статия, разбираме напълно, че всичко казано по-горе, вероятно звучи твърде романтично и никак лесно за изпълнение. Всеки един от нас има всевъзможни задачи и сложни за решение ребуси. Много хора са максимално изнервени и то с основание. Но, не открием ли златната среда между очакванията и реалността, то рискуваме да останем в задънена улица задълго.

Не пропускайте анкетата ни за предизвикателствата на работното място и през следващата седмица.