Обучението на млади кадри с малък или с никакъв предходен опит дава възможност на компаниите да погледнат от друг ъгъл процеса на обучение - като на инвестиция. Стараейки се да предадат най- добрите практики, така че начинаещият да събере възможно най - релевантния опит за дадената позиция, компаниите успяват сами да създадат идеалния служител.

Повече от 5 месеца след старта на платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат". С всеки изминал ден се убеждаваме, че и бизнесът и младите български таланти имат нужда именно от нея.

Днес ще ви запознаем с кариерното развитие на Ангел Машев. Той започва работа като стажант в ЗАГОРКА преди близо 10 години. За този период той преминава през различни постове в компанията и днес вече заема отговорната длъжност стратегически и търговски бизнес контролер.

Здравейте, Ангел! Ще ни разкажете ли за първите си стъпки в ЗАГОРКА. И как попаднахте компанията?

Благодаря ви, че ме връщате назад във времето, защото за мен това са много интересни времена. Точно преди 10 години започнах в ЗАГОРКА със стажантска програма.

Първият ми спомен от ЗАГОРКА е телефонното обаждане от човешки ресурси, в което ме попитаха дали имам шофьорска книжка. Аз съм човек с финансово образоване и с такъв опит до този момент и за мен беше интересно защо на един финансов човек ще му трябва шофьорска книжка. Тогава ми отговориха, че виждат възможност да бъда техен търговски представител и така да разбера повече за компанията. Така моите първи стъпки в компанията бяха като търговски представител, което за мен беше нещо ново.

Каква беше мотивацията ти да работиш в ЗАГОРКА цели 10 години?

Първото, което бих казал е реципрочността, когато даваш своите усилия, знания, умения и време същевременно виждаш насреща същото от страна на компанията. А и това, че компанията вярва и дава кредит на доверие на хората, за да се развиват.

Кои бяха най-трудните моменти до позицията, която заемаш в момента?

Различните позиции те поставят в различни ситуации и това да се адаптираш е най-важното според мен. Възможността да надграждаш себе си ти дава предимство.

10 години са сериозен период би ли ни казал какви промени намираш в компанията и в самия себе си?

Компанията е като едно живо същество - тя се развива и променя в различни посоки, както и всички нейни служители с нея. Това, което според мен се случи със ЗАГОРКА през изминалите години е тя да бъде по-гъвкава, служителите й да бъдат повече овластени да взимат правилните решения. Също така се обграждаме с хора с различни опит и знания, така че да бъде по-шарена средата, в която работим.

Наблюденията ни показват, че днешните студенти искат да отидат директно на позицията, която заемаш ти. Какво би ги посъветвал в този момент, защото те трябва да извървят своя път?

 

Със сигурност малко търпеливост и също така желание да научат различни неща. Когато влизаш в кариерата си имаш представа какво е най-идеалното за теб, но почти винаги не се случва така както си си го представял в началото. И за мен също това е работило - малко повече търпение и по-отворен светоглед за това каква би могла да бъде следващата кариерна стъпка пред теб. Колкото по-отворен си за различни опит, умения и знания, толкова по-силен кандидат ще бъдеш за позицията, която си представяш като идеална.

Нека да погледнем каква е формулата за успеха на Ангел Машев. Има ли и някакви водещи качества, които трябва да притежава "Идеалният кандидат", за да може да се приобщи към колектива?

Това, което винаги е работило за мен е да бъдеш отворен за новото, да учиш за различните неща и възгледи върху нещата, с които работим. Да бъда с отворен светоглед и да дам максимума от себе си.

Да поговорим за отговорностите, които имаш в ЗАГОРКА. Колко голям е екипът, с който разпределяш задачи и как протича един работен ден?

Отделът се състои от пет човека, които всъщност управляват финансовия и бизнес контрола на организацията. В него аз отговарям за търговската и подкрепящата функции - всички IT, човешки ресурси и други функции, които съпортват бизнеса. Имам под себе си два контролера, които ме подкрепят в управлението на процеса на бизнес планиране и последващ контрол.

Не можем да не споменем пандемията. Какво се промени в работната среда през последната година и половина в твоите очи?

Ние работим в сферата с бързооборотни стоки и колкото и да е бърз нашия бизнес, той става още по-бърз и по-труден в такъв период. За нас беше важно през него да взимаме бързи и правилни решения, което те кара да следваш пазара, така както и той се променя във времето. Променят се и потребностите на потребителите и ние трябва да бъдем адекватни на тях. Вътрешно в компанията и като начин на работа, както и при много други бизнеси всичко се преобърна на 180 градуса с това как работим. Трябваше да отидем вкъщи и да направим своя дом в работно място. Начинът, по който работим е доста по-дигитален. Доста неща се промениха в посока първо да взимаме по-бързи решения, но и те да се случват по-дигитално.

Какви са минималните качества, които трябва да притежава един Идеален кандидат, за да може компанията да го хареса и да избере, да го покани на стаж, след това да надградят заедно всички тези качества и той да остане да работи по-дълго в нея?

За мен отново най-важно е желанието за учене. Тази вътрешна мотивация, която те кара да станеш и да отидеш на работното си място и да даваш повече от себе си.

Благодарим на Ангел Машев за този чудесен разговор. Надяваме се да си успял да мотивираш много други млади хора да проведат стаж в ЗАГОРКА и да станат твои колеги или дори част от твоя екип.

Компании като ЗАГОРКА дават добър пример и практики, помагайки за развитието не само на младите таланти, но и на обществото ни.

*В материала има продуктово позициониране.