"Опитваме се да прилагаме на практиката "науката за изграждане на щастлив екип", споделя Михаела Ненчева, следващият ни гост в поредицата HR Кафе.

Михаела Ненчева има дългогодишен опит в областта на човешките ресурси в няколко големи компании с фокус върху подбора, управление на представянето и развитието, както и управление на работодателската марка. След кратко отсъствие, посветено на семейството и децата, Михаела се завръща към предизвикателствата на бизнес-средата като People & Culture Manager на българската инвестиционна група Ocean Investments, която инвестира в развитието на бързо растящи компании в секторите технологии, кибер-сигурност, здраве, недвижими имоти, като им осигурява не само финансов ресурс, но и бизнес ресурс и ноу-хау за техния успех. Заедно споделят общото виждане, че успешен бизнес се прави с грижа за хората, а българите, работещи за българска глобална компания, могат да променят страната и света и да ги направят едно по-добро място за живеене.

Част от групата са компаниите:

  • Resolute Software - софтуерна консултантска компания, специализирана в дигиталната трансформация и модернизация на бизнеса;
  • Amatas - първата българска компания, предлагаща цялостни решения в областта на кибер-сигурността;
  • S Management - консултантска компания, предлагаща правни, финансови и ЧР услуги и други.

Друга част от бизнеса на групата е една от най-големите компании в страната в областта на услугите за сигурност: ВИП Секюрити, която предлага физическа сигурност, касови и инкасови операции, дистрибуция, електронни системи за сигурност и много други.

Освен интервютата, какви други методи за подбор използвате във вашата група от компании? Разбрахме, че прилагате "науката за изграждане на щастлив екип".

Да, в групата ни отдавна се работи по избирането на най-добрите методи и създаване на цялостен подход, така че да можем да оценим кои хора ще отговорят на високите ни стандарти и ще паснат на екипа от професионалисти, който вече сме създали. Съвместимостта с останалите членове на екипа е ключова според нас, ето защо процесът на опознаване и подбор не е бърз и включва няколко интересни компонента.

Стремим се всяко решение да индивидуално, базирано на данни и доказателства, които събираме чрез различни методи като тестове за класическа и емоционална интелигентност, личностни въпросници, тест за съвпадение на ценностите, друг измерващ поведението и мотиваторите на всеки един бъдещ член на екипа, базиран на DISC-модела, въпросник, който измерва риска от злоупотреби и нарушаване на етичните норми. Като част от подбора използваме и Хюман дизайн.

Опитваме се да прилагаме на практиката "науката за изграждане на щастлив екип", като най-добрия пример за това е Resolute Software, която спечели и наградата "People first" и се класира в топ 10 на най-щастливите места за работа в Европа за 2020-та година в проучване на датската компания Heartcount, специализирана в областта на човешките ресурси и измерване на щастието на служителите. И това е нещо, което правим всеки ден и за което имаме конкретни примери - от подбора, през оценка на щастието на работно място, до всичко което правим, за да развиваме хората и заедно да сме успешни, а начина, по който подбираме всеки един с грижа и внимание, допринася за хармонията и добрите взаимоотношения във всички компании, част от нашата група.

Имаме един последен етап от подбора, който преминават всички наши служители и това е тестването на полиграф, тъй като искаме за нас да работят хора, със съответстващи на нашата култура ценности и високи етични разбирания.

Разкажете малко повече за този по-нестандартен подход в подбора, който споменахте: Хюман дизайн?

Част от този цялостен подход, за който ви разказвах, е и Хюман дизайн, който може да звучи екзотично за някои хора (включително и от HR-общността), но това е работещ метод, който добавя ценна информация към тази, която ни е необходима, за да оценим дали един човек е на точното място в екипа ни и не по-малко важното за нас - на каква роля. Тъй като имаме много случаи, в които на хора, които кандидатстват при нас за определена позиция им предлагаме друга - по-подходяща за неговия профил и потенциал. Опитваме се да мислим по-нестандартно и извън конвенционалните методи за подбор.

Аз лично съм се убедила, че профилите и информацията, която дава този иновативен метод са наистина работещи и това е наука, базирана на различни сфери на човешкото познание. Всеки един човек е уникален и трябва да дадем израз на тази своя индивидуалност. Хюман дизайн ни дава насоки как всеки от нас трябва да подходи към себе си, за да прояви потенциала си, дава ни стратегии и практични съвети, не само как да проявим заложбите си, но и ни освобождава от психичното напрежение да се борим да бъдем нещо, което не сме и да взимаме правилните решения за себе си.

Явно формулата работи, защото доколкото разбрах, успявате да привличате и хора с международен опит?

Много са примерите за българи, работили в чужбина, на които сме предложили предизвикателна работа и подкрепяща среда в нашата група, така че заедно със семействата си да се завърнат в България. Един от последните примери е в Resolute Software - колега от Швейцария се върна със семейството и двете си деца, за да работи като Ръководител екип програмисти, да развива български екип, но с глобални клиенти. Имаме и други примери с колеги, които се присъединиха към нас от Обединеното кралство, Шотландия и други страни. Искрено сме щастливи, когато успеем да създадем такава възможност за някой успешен българин, че той с удоволствие да приеме да работи за българска глобална компания.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един?

В някои от компаниите ни, като Resolute Software, работата от вкъщи и ненормираното работно време са още от създаването им, преди да настъпят ограниченията заради световната пандемия. Гъвкаво работно време, при което фокусът е основно върху постигнатия резултат и успешните проекти е част от отличителната културна черта и на другите фирми от нашата организация, като залагаме на хибриден модел на работа в различно съотношение работа в/извън офиса.

Нещо, което ние установихме като проблем още в началото е социалната изолация и работим много по темата, така че да имаме гъвкаво разпределение на срещи и служителите ни да чувстват, че са част от едно цяло. Опитваме се да организираме много формални и неформални събития, групи по интереси, освен да работим и да празнуваме подобаващо заедно, да стимулираме всички да се грижим за здравето си и да сме повече навън - сред природата.

Споменахте пандемичните времена, какво правите за служителите си, така че да запазите тяхното здраве? Доколкото разбирам, това е един от фокусите в бъдещото развитие на вашата група.

Още от началото на пандемията, в нашата група се грижим за запазване здравето и живота на всеки един. Вярваме на първо място, че е много важно да не ни е страх, а да имаме план как да се справим с всяка ситуация. На второ място - вярваме в превенцията, предоставяме на служителите си добавки за засилване на имунитета, програми за намаляване на стреса, стимулираме ги да се хранят и живеят здравословно и в досег с природата. Предоставяме на всички възможност при най-малкото съмнение да се тестват безплатно, имаме денонощна телефонна линия, на която всеки може да се обади и екип от медици, които проследяват всеки един случай, така че да не се стига до усложнения заради ненавременно лечение. Вярваме, че всеки от нас и ние като организация, можем да дадем своя малък принос, в преследване на една по-голяма цел: подобряване на здравето на българите.


*Resolute Software е софтуерна консултантска компания, специализирана в дигиталната трансформация и модернизация. В нея работи екип от експерти, предоставящи висококачествени уеб, мобилни и десктоп решения за бизнеса. В компанията, както и в цялата група на Ocean Investments се насърчава откритата, неформална култура на работа, където всеки се чувства комфортно и успява да реализира своя потенциал.