Преди година и половина Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Всеки кандидат е различен случай. Има силни такива, които са притеснителни и това им пречи да се изявят. Затова им давам възможност да разгърнат своята индивидуалност и силни страни, като се старая да ги предразположа", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката Саша Давидова.

Коя е тя?

Казвам се Саша Давидова, на 32 г., гр. София. Имам докторат по маркетинг в УНСС и над 10 г. опит в маркетинга, мениджмънта и работодателския брандинг (employer branding), който е свързан с настоящата ми работа. В момента съм Talent Acquisition Specialist в Appolica - софтуерна компания, с основен фокус към разработването на мобилни апликации.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Занимавам се с търсене и назначаване на софтуерни специалисти. Когато вляза в контакт, им разказвам за компанията, позицията, условията на труд, корпоративната култура и пакета с предимства (benefit package). Същевременно ги запознавам в детайли относно процеса на подбор. Задавам им въпроси за професионалния им опит и такива, които да установят дали кандидатите биха били подходящи за работната ни среда (cultural fit). Освен стандартните качества, като например отговорност, които са необходими за моята и всяка работа, е важно да имам познания относно спецификите и технологичния инструментариум (tech stack) на всяка една от отворените позиции, които предлагаме. Също така, за моята работа са нужни организационни умения, защото осъществявам връзката между компанията и кандидатите, и организирам технически интервюта с ръководителите на съответните екипи (team leads).

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

На първо място кандидатът трябва да има положителни личностни качества, както и да е добър професионалист. Необходимо е двете да са в съчетание, но първото е фундаментално. Също така е важно да има желание за развитие и споделяне на знания.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всичко това + работната среда.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Всичко е относително. Зависи какъв човек стои отсреща. Всеки кандидат е различен случай. Има силни такива, които са притеснителни и това им пречи да се изявят. Затова им давам възможност да разгърнат своята индивидуалност и силни страни, като се старая да ги предразположа.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Аз съм човек, който се стреми към баланс. Затова следвам установен протокол, който адаптирам, спрямо човека отсреща.

Снимка: Личен архив

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Понякога се появяват "червени флагове"(red flags), но това не означава непременно грешен избор. В нашата работа е важно да разбираме от хора и да установим причините за тях и ако са преодолими, то да си дадем още един шанс. Впрочем, вярвам че няма грешки - има опит.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Младите хора са осъзнати и знаят, че развитието е ключът към по-високото възнаграждение.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Българското образование дава стабилна основа, необходима за практиката. Нивото му е високо и кадрите имат добра теоретична подготовка, която им помага впоследствие да са конкурентни на програмисти от цял свят.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Да слушат вътрешния си глас затова какво точно те искат да правят; да проучват внимателно къде да учат и работят, допитвайки се до някой по-опитен; да съчетават теорията с практиката и още докато учат да полагат стаж, за да трупат опит по специалността си; и накрая, но не на последно място - да поддържат актуален Linkedin профил, с цел разпознаваемост в ИТ общността.

Снимка: Личен архив