"Винаги ми харесваше да снимам видеа, да правя снимки и да пиша текстове. От малка бях убедена, че телевизия / интернет е моето място. В интернет можеш да бъдеш който поискаш: готвач, играч, водещ или бюти гуру. Имаш цялата си свободна да избереш това което ти е по-душата и да не зависиш от никой.", открито споделя Виктория Капитонова пред Бисер Кунчев.

Коя е Виктория Капитонова?

Родена съм в град Чебоксары, намира се в Русия. Нито е голям, нито малък - 500 хиляди души. Там завърших частно училище (учих там 1 година, защото исках да мина 10 и 11 клас за 1 година, за да не губя после много време докато уча английски). Английски доидох да уча в ELI в Благоевград, след това влязох в AUBG и завърших 2017 със специалност "Бизнес администрация и маркетинг". Езиците, които говоря са: руски, английски и български. Учих и испански, но не мога да говоря. Първата ми работа беше по време лятната ваканция в Чебоксары - работих в 3 хотела на рецепция, исках да натрупам опит преди бригадата. 2015 и 2016 ходих в Щатите и работих там доста неща. Първо лято: детегледачка, помощник на сервитьор, хостеса в ресторанта. Второ лято: рецепция в салон за красота, касиер на плажен бар, помощник на генерален мениджър в хотел, хостеса в ресторанта.

2017, когато се преместих в София, работих в една маркетингова агенция - онлайн. Изкарах там 4 месеца и после агенцията се затвори.....и аз започнах с Инстаграм.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Винаги ми харесваше да снимам видеа, да правя снимки и да пиша текстове. От малка бях убедена, че телевизия / интернет е моето място. В интернет можеш да бъдеш който поискаш: готвач, играч, водещ или бюти гуру. Имаш цялата си свободна да избереш това което ти е по-душата и да не зависиш от никой. Аз започнах моя български Инстаграм през лятото на 2018-а и бързо видях резултат. Поствах красиви снимки, писах полезни текстове. Различни компании се свързваха с мен, за да им промотирам продуктите. Винаги изпитвах удоволствие да бъда блогър / инфлуенсър. Впоследвствие разбрах, че мога да се издържам само с това - това ме мотивира още повече.

Снимка: Личен архив

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Един истински инфлуенсър трябва да бъде полезен за неговите последователи. Вече никой не можеш да впечатлиш с красиво, но безполезно съдържание. Хубаво е последователите да научават нещо ново всеки ден. Дори и нещо малко, пак ще е от голяма полза.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

От руските няма да ми стигнат 10 страници да опиша вдъхновяващите ме инфлуенcъри.

От българските - има 3-4 човека, които мога да отбележа като креативни, постоянни и интересни, но няма да кажа кои са. Тайна :D

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Продължавам да правя това, което правих до сега - да бъда полезна на моята аудитория. До сега винаги ми се получавало и ми донесе много успехи. В момента акаунта ми в Инстаграм е във временен блок - очаквам с нетърпение да реша този въпрос и да продължа да правя съдържание за голямата ми аудитория.

Снимка: Личен архив

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Определенно заради двете. Случвало ми се обаче да чувам как даден продукт, в случая дреха, привлече внимание на някой точно върху мен. Гледайки я в сайта върху модел не им харесваше.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Със сигурност не бих препоръчала някой да постави инфлуенсърство и образование на кантар. Първо човек трябва да получи професия и може да се подпомогне да стане още по-успешен в неговата сфера благодарение на социалните мрежи.

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Да носиш полза.

Снимка: Личен архив

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Може би някои по-екзотични пътувания? Бих искала да партнирам с някоя тур-агенция и да правя влогове от различни дестинации.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, въпреки че не си българка, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Имам видео в моят ютуб канал, в който разказвам защо обичам България. Със сигурност бих използвала същите аргументи и при реклама за пред чужденците:

  • 4 сезона
  • Море / планина на 2-3 часа от столицата
  • Пресни и вкусни зеленчуци и плодове
  • Страхотно време
  • Близост до Европа - възможност да летят от София в различни градове
  • Достъпно
  • Вкусна храна
  • Доста свободни ниши за нови проекти

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Всеки прави грешки...и аз също. Искрено съжалявам, ако нараних някой. Обещавам повече никога да не се държа по такъв некрасив начин.

Снимка: Личен архив