"Нещата в социалните мрежи са толкова непостоянни и зависими от разни алгоритми, че не бих се тормозила излишно за рецепта за успех. Това, което бих направила е да бъда себе си!", открито споделя Ваня Илиева пред Бисер Кунчев и продължава:

"Да, определено е трудно да натрупаш последователи, но е още по-трудно да ги запазиш, да им задържиш интереса. Много ми се иска да направя свой бранд!"

Коя е тя?

Казвам се Ваня Илиева (Хепи Ванче) родена съм в София, но съм гражданин на света. След като завърших Английска езикова гимназия в София се запътих към Германия. От там имам Бакалавър по "Мениджмънт на Околната Среда и Ресурсите". Междувременно, направих Еразъм в Италия, където научих италиански и поостанах няколко години... От там се роди и страстта ми към морето и съвсем случайно се качих да работя, като стюардеса на яхта. Разбира се, за да стигна до такава позиция минах през доста курсове и добих редица сертификати. Освен на яхтите, по време на обучението ми съм работила, какво ли не, за да се издържам и смея да твърдя, че всяка една работа ме е научава на доста неща. Докато плавах, обаче ме приеха Магистър по "Политика и Наука за Околната Среда" в Будапеща, така че прекратих плаването за около година и половина. След завършването ми поживях малко в Корсика (Франция)... Понаучих и френския език и една Коледа просто се прибрах в България. Знаейки няколко езика: английски, италиански, немски (испанския и френския са на средно ниво), веднага ме наеха в тогава нашумелите 'call' центрове. Около 3 години работех в България на различни позиции в различни компании, но един прекрасен ден получих обаждане и предложение да се върна на яхтите и страстта ми към океана, пространството и свободата надделяха и аз отново бях на път! Работех по около 8 месеца в годината нон стоп, често без почивни дни, а в останалото време обикалях света и пътешествах за кеф. 

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Не ми е хрумвало да ставам инфлуенсър. Дори думата не ми е от най-любимите! Просто така се случи.... Беше пандемия, нямаше яхти, тренирах си спокойно вкъщи, кандидатсвах за "Фермата" на шега, харесаха ме, участвах, спечелих и изведнъж имах над 50 000 последователи в Инстаграм и 15 000 във Фейсбук! Всичко това се случи с помощта на две приятелки, които развиваха профилите ми, докато бях в риалити формата.

Всичко, което се случи след предаването и популярността за мен бяха шок. Никога не бях мислила за това, какво ще се случи след "Фермата", камо ли да бъда инфлуенсър. Обаче, тогава когато вече си на пангара и толкова много хора те следват и си им пример нямаш друг избор освен да продължаваш напред. Не е лесно, обаче, поне за мен. Да поддържаш интереса на хората без да ги отекчаваш с постоянни реклами за щяло и не щяло си е трудничко.

Аз реших да остана вярна на себе си и да #бъдиХепи. Продължих да поствам, както преди, неща свързани със спорт, пътешествия, всички Хепи емоции, които ми се случват през деня и ми идва от вътре да споделя на момента. Трудно ми е да правя нещо на сила. Нямам ли муза не става. Мисля си, че и последователите усещат енергията на поста. 

Ваня Илиева - Хепи Ванче

Снимка: Личен архив

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Какво означава истински инфлуенсър? Всеки един инфлуенсър е следван от хора, които имат интерес към това което прави, това което споделя и реално съдържанието, което създава се харесва на последователите му, значи той/тя е истински за последователите си! За мен или за теб може да не е, ама тогава не го следваме, не е ли така?

Професия може да бъде, но в България е трудно, особено напоследък. Станаха много инфлуенсърите на пазара.  

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Не следя много хора и не мога да отговоря с имена на този въпрос, но харесвам истински и свежи профили, забавни, мотивиращи, носещи усмивки и имащи смислено съдържание! 

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Да, определено е трудно да натрупаш последователи, но е още по-трудно да ги запазиш, да им задържиш интереса. Много ми се иска да направя свой бранд! Каня се от две години вече и все не идва моментът, сякаш нямам смелост, а това би била поредна сбъдната мечта! 

Ваня Илиева - Хепи Ванче

Снимка: Личен архив

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата

Аз не рекламирам особено много продукти. Наблягам на български брандове или марки, с които работя дългосрочно, познавам продуктите и качеството им, за да съм сигурна какво предлагам на последователите си. Няма как да стане иначе. Често продажбите не се случват веднага, а след месеци! Това показва, че хората се доверяват тогава, когато виждат постоянство и в инфлуенсъра и продуктите, които наистина ползва! 

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус

Да, в България е доста трудно да се изкарват пари само с инфлуенсърстване! Има разбира се, такива успешни инфлуенсъри, за което браво, защото хич не е лесно....поне за мен. 

Ваня Илиева - Хепи Ванче

Снимка: Личен архив

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план

Нещата в социалните мрежи са толкова непостоянни и зависими от разни алгоритми, че не бих се тормозила излишно за рецепта за успех. Това, което бих направила е да бъда себе! 

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

За мен най-интересните продукти винаги са били свързани с пътешествия и спорт! Това лято промотирах ваучери за подаръци и най-различни екстремни преживяваних. Пътувах из България и летях с балон, карах off road джип, рафтинг, fly boat, wake board, каякинг, летях с жирокоптер и какво ли още не! Да, определено бих рекламирала нещо близко до моята щура същност! Нещо, в което да има пътуване, адреналин, динамика, спорт!

Ваня Илиева - Хепи Ванче

Снимка: Личен архив

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо

Не съм се замислял конкретно какво не бих рекламирала, но със сигурност има такива неща! 

Къде се виждаш след 10 години професионално?

10 години не е малко време, а и в тези размирни времена знае ли човек... Нооо, ако нямам своя лодка или бар на плажа, много ми се иска да си имам свое предаване за пътешествия! Не рубрика, ами цяло си предаване! 

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Ами да ми звъннат, аз ще ги разходя или да изгледат някоя от рубриките ми в Youtube за Родопите и няма как да не ни посетят. 

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

При каквито и да е обстоятелства остани верен на себе си и #бъдиХепи!