"Моята основна професия е да бъда треньор - персонален на 4 очи. Информацията, която споделям са именно съвети от моята сфера на работа. Има жени, които живеят далеч или нямат възможност да си позволят персонален треньор и моя профил се явява много полезен за тях. Искам да бъда мотивацията, която е нужна дори на 1 жена днес да разгърне постелката вкъщи и да направи 10 минути упражнения, за да бъде тя уверена, че МОЖЕ да се справи с всичко!", открито споделя Гала Чалъкова пред Бисер Кунчев и продължава:

"Инфлуенсър всъщност те правят твоите последователи. Ако хората се припознават в даден човек, намират го за полезен и смятат, че носи принос към техния живот, то те го следват, защото той носи стойност за тях. За да си инфлуенсър трябва да носиш стойност на всяка цена."

Коя е тя?

Казвам се Гала Чалъкова и съм родена в китното планинско градче Габрово. Тук съм отраснала и тук живея към този момент. От дете съм активна и съм участвала във всевъзможни спортни дейности като ученичка. Тренирах лека атлетика до 19 годишна. Завърших Национална Априловска гимназия в Габрово, след което завърших бакалавър Спортен Мениджмънт в Национална Спортна академия в София. Живях и учих в София, но не пропусках уикенд, в който да не се прибера в Габрово. По време на студентските ми години в НСА, участвах 2 пъти студентски програми, добре познатите бригади в САЩ, където работих в увеселителен парк на различни атракциони. Бих описала студентските бригади като "училище за живота", защото те изпитват на много нива. От първи до 12 клас посещавах езикова школа и учих английски език доста усърдно, а в САЩ го доусъвършенствах практически. След завършването на бакалавъра ми, се върнах за постоянно в родно Габрово и започнах професионално да упражнявам най-голямата ми страст - фитнес тренировки - индивидуални и групови. От тогава до ден днешен се усъвършенствам и работя постоянно с жени, които искат да променят начина си на живот, навиците си, да подобрят здравословното състояние и не на последно място да изглеждат и да се чувстват по-добре. Също така съм и треньор по детска лека атлетика.

Преди 1 година станах майка за първи път. По време на бременността и майчинството у мен пламна една нова страст - физиологията на жената по време на бременност и през следродилния период. Гмурнах се в една необятна наука, която дори не подозирах колко интересна и всеобхватна е. Създадох и информативни програми за бременни жени и за жени в следородилния период. А сега уча магистратура във Великотърнорвски университет. Създадох свой собствен бранд за спортни дрехи.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

В социалните мрежи съм от 2011 година. През 2014г. докато бях активен състезател по лека атлетика, спечелих конкурса Мис Бг Атлетик като тогава придобих много последователи за кратко време. Съдържанието, което качвах тогава бяха снимки и видеа от мои тренировки. Получавах десетки и стотици съобщения с въпроси относно хранене, тренировки, правилна техника и т.н. и именно моите последователи ми даваха идеи за постове, които да бъдат полезни на все повече хора. Тогава думата инфлуенсър все още не беше навлязла с това си значение. Към днешна дата мотивацията ми да създавам съдържание е същата като тогава - да бъда полезна на обществото, в частност - на жените. Да разбулвам митове за фитнеса и диетите, на които като общество сме научени да вярваме. Да се уповавам на науката и на научни изследвания зад всяко едно мое твърдение и да споделям. Да споделям, че можем да изглеждаме и да се чувстваме добре без да гладуваме. Че тежестите не правят жените груби и непривлекателни. Че бременните жени също могат да тренират с тежести. Че една млада майка може да намира начин да поддържа себе си и тялото си и т.н. Искам да бъда мотивацията, която е нужна дори на 1 жена днес да разгърне постелката вкъщи и да направи 10 минути упражнения, за да бъде тя уверена, че МОЖЕ да се справи с всичко!

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Инфлуенсър всъщност те правят твоите последователи. Ако хората се припознават в даден човек, намират го за полезен и смятат, че носи принос към техния живот, то те го следват, защото той носи стойност за тях. Иска ми се да кажа, че за да си инфлуенсър трябва да носиш стойност на всяка цена, но за жалост има негативни примери в тази сфера. Забавлението също е стойност и не говоря за това. Всеки човек, творейки в социалните мрежи, би било редно да носи стойност, за да бъде инфлуенсър - да решава проблеми, да дава идеи, да бъде пример.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Любими чуждестранни инфлуенсъри са ми: Lauren Simpson, Chontel Duncan - заради фитнес съдържанието, което създават. А български - Yoana Yokko - заради начинът, по който поднася ежедневнието си в социалните мрежи.

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

При мен трупането на последователи става изключително бавно и естествено. Предпочитам да давам стойност на хората, които вече ме следват, отколкото да се опитвам да "примамя" нови последователи, на които този тип съдържание не е интересно. В моите социални мрежи можете да намерите съдържание с тясна специфика, което не е интересно на всяка група хора, а именно:

- правилна техника на упражнения;

- идеи за тренировки;

- начини да изградим мечтаните глутеуси;

- тренировки за бременни

- тренировки за възстановяване след раждане

- в youtube - тема бременност и майчинство

Гала Чалъкова

Снимка: Личен архив

Следващите ми цели са да засиля присъствието ми в youtube и tiktok, тъй като най-гледаното съдържание в момента е видеосъдържанието. Що се отнася до моя личен бранд - да обогатя асортимента с пълна гама спортна екипировка, в която да могат дамите и да тренират и да се чувстват комфортно в ежедневието си.

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

С времето съм спечелила доверието на хората, които ме следват и тези, които са "с мен" отдавна, знаят, че не бих препоръчала нещо само заради паричното възнаграждение. Всъщност истината е, че аз от години работя само 2 фирми и отказвам нови партньорства, защото не искам профилът ми да се превръща в рекламно табло. Когато показвам продукти в профилът ми, изключвайки на тези две фирми, винаги съм си ги купила сама и съм доволна от тях.

Гала Чалъкова

Снимка: Личен архив

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Моята основна професия е да бъда треньор - персонален на 4 очи. Информацията, която споделям са именно съвети от моята сфера на работа. Има жени, които живеят далеч или нямат възможност да си позволят персонален треньор и моя профил се явява много полезен за тях. Неведнъж са ми казвали колко им е помогнала информацията, която споделям.

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Баланс между това да останеш верен на себе си и на ценностите си и да си едновременно в крак с тенденциите и алгоритмите на социалните канали. Давам пример: преди време си бях казала, че не бих си развивала тик ток акаунт, но след като тик ток се превърна в най-посещаваната платформа за 2020, реших че все пак е нужно да имам присъствие и там.

Гала Чалъкова

Снимка: Ярек Чепурной

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Не е продукт, но с удоволствие бих показвала различни хотели и дестинации в България, Европа и целия свят.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Да, отказвала съм да рекламирам всички продукти, които са в разрез с моите ценности и не съвпадат с насочеността на профила ми. Например цигари, безалкохолни напитки, вафли и т.н.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Виждам се с успешно развити минимум 2 бизнеса - единия във фитнес сферата, помагайки на хиляди жени и другия - бранда ми за дрехи.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

България е страната, в която има разнообразие, каквото няма никъде по света. 4 сезона, планини, море, долини, минерални извори, ски курорти. Цветна и приветлива, България остава в сърцата на всеки посетил я турист.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Съдържанието, което може да намерите в профила ми е полезно за всеки човек, всяка жена, заета или не, за всеки който иска да създаде полезния навик да бъде активен, очаквам ви там!