Тя носи името на древногръцката богиня на любовта и красотата. Тя е смела, готова е да се възползва от шансовете, които сама създава. Когато вярва в нещо, тя не се отказва, докато не постигне успех. Казва, че "първите стъпки в кариерата влияят на бъдещето, независимо от това дали са успешни или неуспешни." Откровено и категорично споделя и друго: "Възможно е даден човек да е изключително талантлив в своята област, но да няма успех. Това дали ще се откаже е решаващо, защото ако не се откаже и продължи да се опитва, това показва постоянство и любов към професията. Този човек ще успее."

Коя е тя?

"Казвам се Афродита Дурмишева, на 23 години съм, от град София. В момента съм последна година, специалност "Журналистика" в Нов български университет. Обичам да ходя на планина, да карам ски, да плувам. Имам YouTube канал - "С АФИнитет към обективното", в който разглеждам различни социални проблеми."

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за платформата от приятелка, която ми изпрати обява за стаж. Бях впечатлена от дизайна на платформата. Изчистен, но ефектен, с обещание за по-светло бъдеще. От самото начало на следването ми съм преминала през много стажове и практики, но досега не бях виждала българска платформа, която да скъсява дистанцията между компаниите и студентите.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Интересното е, че преди малко говорих на един уебинар с кандидат-студенти и им споделих, че колкото по-рано започнат, толкова по-добре. Последният ми, но и най-дълъг стаж, бе в БНР, програма "Христо Ботев". Била съм и стажант-редактор в медиите "Sublime Media Room", "Vibes.bg". Смело мога да кажа, че трите медии ме оформиха като характер, помогнаха ми да открия професионалното си Аз и ми дадоха сериозни познания в областта на комуникациите.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Обичайните проблеми, опират до липсата на смелост в себеизразяването. Разликата между гимназията и университета е съществена. Университетът е място за узряване, развитие и търсене. Стажът е част от този процес. Ако студентът попадне на подходящи ментори, този процес е гладък и полезен.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж бе в БНР, програма "Христо Ботев". Имах пълната свобода да избирам хора, които да интервюирам. Отзивчивостта от страна на екипа допринесе за моето самочувствие. Важно е да се дават шансове на стажантите, но и да ги предизвикват. Никога няма да забравя, колко се притеснявах, когато бях на живо в "Артефир", но след като предаването мина и адреналинът ме пусна, си дадох сметка, колко голяма стъпка съм направила.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Това, върху което бих наблегнала е, че търся кандидат без опит. В началото, когато търсих стаж, основното бе, че търсят хора без опит. Това ми даде зелена светлина да кандидатствам. Сега като студент последна година се радвам, че съм попадала на такива обяви. Бих поискала да ми изпратят материал (аудио, видео, текст), за да видя на какво трябва се наблегне, когато стажът започне.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата влияят на бъдещето, независимо от това дали са успешни или неуспешни. Важни са дотолкова, доколкото допринасят за личностното ми развитие и натрупване на опит. Изключително субективно е. Възможно е даден човек да е изключително талантлив в своята област, но да няма успех. Това дали ще се откаже е решаващо, защото ако не се откаже и продължи да се опитва, това показва постоянство и любов към професията. Този човек ще успее.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Университетите предоставят пространство за изява. Дават повод за размисъл и възможност за контакти. Действията на студентът и любовта към ученето са решаващи за професионалното развитието. Практиката в моята специалност е в третата и четвъртата година. Преподавателите, които отговарят за нас ни предлагат шанс за изява. От нас студентите, зависи как ще се възползваме.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е първата среда, в която човек попада. Тази среда е решаваща за неговото развитие. Ако семейството е подкрепящо, но изискващо резултатът е един, ако е прекалено подкрепящо и задушаващо - друг, токсичната среда действа по трети начин. Отново индивидуалните качества, които носиш са решаващи, защото накрая те надделяват. Моето семейство е изключително подкрепящо, но и взискателно. Имам щастието да имам родители, които седят зад всяко мое решение и роднини, които да ме стимулират да бъда себе си.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Моите приятели са любящи и подкрепящи. Имам късмета да са първите слушатели на моите идеи. Повечето пъти дават обратна връзка за канала ми - "С АФИнитет към обективното" и аз я прилагам в следващите видеа. От малка внимавам, с какви хора се обграждам и на този етап се чувствам изключително щастлива с изборите, които съм направила. Имам интензивен социален живот и много обичам да излизам и да се забавлявам. Всяка нова учебна година се мобилизирам, като си разпределям графика. Открила съм за себе си, че е необходимо да отделям време всеки понеделник, за да си разпределям ангажиментите. Към момента лесно се съсредоточавам върху обучението и придобиването на умения, благодарение на графика и амбициозните хора, с които съм се обградила.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Мечтата ми е да създам интернационална продуцентска компания, със седалище в България. Много обичам страната си и искам да започна от малък екип тук, защото познавам много талантливи млади хора, с които бих работила. Не обичам да се ограничавам до едно място и дейност, мечтата ми е да пътувам, но имам чувството, че мястото ми е тук в България.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Съветът ми е да правите това, което ви държи интереса и ви кара да се чувствате себе си. Клиширано е, но любовта към професията е основен двигател. Когато се чувствате добре и на място, тогава сте способни и на невъзможното. Когато се чувствате притиснати и натоварени, тогава е време да се питате - "Това моето нещо ли е?"