WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да се опитаме да подобрим комуникационната среда между работодател и кандидат, ви попитахме в поредната ни анкета за предизвикателствата на работното ни място:

Мисия възможна ли е 4-дневна работна седмица?

  • 51% споделят, че е абсолютно възможна, но не за всеки бизнес
  • 44% са напълно убедени, че не виждат обективни пречки това да стане факт
  • 4% са в другата крайност и са на мнение, че това ще бъде изключително непродуктивно за бизнеса
  • 2% смятат, че е добра идея 3-ият почивен ден да е различен за всяка компания и всеки нейн служител, за да не спира работния процес

За да коментираме темата, от WorkTalent.com се обърнахме за експертно мнение към Надя Василева, председател на БКЗ (Българска Конфедерация по Заетостта).

Г-жо Василева, нека да чуем за начало Вашето експертно мнение. Мисия възможна ли е 4-дневна работна седмица в България?

Аз мисля, че е съвсем възможна, но ако бяхме страна с достатъчно свободна работна ръка, това щеше да е много по-лесно. Ако говорим за сектори като производство, селско стопанство, транспорт или други, където имаме непрекъснат работен процес, 4-дневната работна седмица би се получила само с повече назначени хора и стройна организация на труда. В останалите сектори е въпрос на оптимизация на работния процес от 5 към 4 работни дни, с по-голяма концентрация и фокус. Напълно е възможно и с помощта на Изкуствения Интелект, които ако поеме част от работата, може и да не се налагат назначения на по-голям брой хора.

Всеки втори гласувал в нашата анкета, твърди че идеята е приложима, но не за всеки бизнес и отговорът звучи логично. Как обаче би звучала регулацията на подобна идея, ако се приеме официално някой ден? Възможно ли е всяка компания да има свои собствени правила и този 3-и почивен ден да е различен от седмицата за всеки един служител?

Както казах, по-горе всичко е въпрос на адекватна организация на труда за различните сектори и компании. Регулацията ще се наложи като промяна в трудовото законодателство, чрез адекватно намаляване на 168-те работни часове за месеца и т.н. Разбира се, би имало специфика при различните компании и не би било проблем този трети почивен ден да е различен за служителите. Всеки работодател би трябвало да има свободата да го интегрира към почивката на служителите по начин, който да не се отрази негативно на резултатите, и съответно заплатите.

Снимка: Личен архив

40% от анкетираните приемат възможността за напълно реализируема. Какво според Вас четем в техния отговор? Че хората имат огромно желание да имат повече почивка или че смятат, че биха се справили с работните си ангажименти и за 4 дни?

Предполагам и двете, но най-вече е ясно че поне 40% имат нужда от повече почивка и че в момента поради липса на достатъчно хора на пазара на труда в България, компаниите се опитват да свършат работата с по-малко работна сила и това за служителите е доста натоварващо.

Смятате ли, че третият ден почивка би довел до по-добър баланс между личния и професионалния ни живот, както и до по-малко боледуване и трудови злополуки?

За първото със сигурност, относно дали биха боледували по-малко може би има логика,тъй като ще имат повече време за спорт и почивка, но относно трудовите злополуки не можем да сме сигурни.

Обичайно след по-дълга почивка, трудно се настройваме на работна вълна. По-работливи или по-мързеливи биха станали хората при такава развръзка и как ще се отрази това на техните резултати?

Според мен ще станат по-работливи, защото ще са си починали повече и следователно ще имат по-добри резултати. Има проучвания в световен мащаб в полза на по-голямата производителност след по-пълноценна почивка. Разбира се, възможно е да има и изключения.

Една 4-дневна работна седмица би ли довела до промяна на възнаграждението на служителите? И въобще е интересно, къде е границата между работното време и нашите ангажименти? Не е ли по-важно каква работа върши един служител, а не колко време стои на работното си място?

Не мисля, че ще се наложи подобна промяна, защото в повечето случай аз очаквам работата за 5 работни дни да се свърши за 4. Поне за секторите свързани с услугите следва да е така. В производството това би могло да стане само с повече автоматизация, навлизането на ИИ или повече хора, необходими за разпределянето на работата в адекватни смени.

Друг един аспект е да можем да привлечем повече младото поколение да навлезе смело на пазара на труда, а това би могло да стане със стимула да се работи на 4 дневна седмица, както и правителството да предложи вместо данък общ доход, бонус общ доход и да даде на работещите за всеки изработен лев по 30 стотинки отгоре например. Това със сигурност ще стимулира повече хора да се включат в работния процес и да са по-добре заплатени.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com!