Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Идеалният кандидат трябва на първо място да покрива изискванията, които са определени за съответната позиция. Нещо, което отличава наистина добрите кандидати от всички останали е желанието да надграждат себе си, да се предизвикват и да преодоляват трудностите в работата, да израстват, както в личностен, така и в професионален план. Те умеят да работят с хората, екипни играчи са и дават максимума от себе си", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката Мирела Бинева.

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Мирела Бинева на 24 години от София. Средното си образование завърших в Първа английска езикова гимназия, а след това продължих с бакалавър "Информатика" в Нов български университет. Именно там имах възможността да се сблъскам с разнообразни предмети, някои от които бяха в сферата на човешките ресурси и бързо разбрах, че това всъщност е моята страст. Благодарение на EPAM Systems започнах работа в желания от мен отдел и на практика се докоснах до професията, а с помощта и съветите на колегите от екипа бързо навлязох в работата. Не след дълго установих, че имам още доста какво да уча и записах магистратура в СУ: "Бизнес администрация - развитие на човешките ресурси", която изучавам в момента.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Позицията, която заемам в компанията е Junior Talent Acquisition Researcher. Работата е изключително разнообразна и динамична, и точно в това е нейният чар. Основните задачи са свързани с търсене на подходящи хора за нашите позиции, постоянна комуникация, както с кандидати, така и с хора от различни отдели в компанията. Провеждането на интервюта определо е една от най-интересните и предизвикателни части от работата, винаги е различно и изисква индивидуален подход. Участието в различни събития, където имаме възможност да обменим опит с други фирми и кандидати, да научим повече за промените на бизнеса в нашата област, също е доста вълнуващо.

Определено, едно от най-важните качества, които един "Talent acquisition" специалист трябва да притежава, е адаптивност. Да може да приоритизира задачите си, бързо да реагира на настъпилите промени. Също така, трябва да проявява доза търпение, тъй като все пак работата е свързана с хора и не на последно място - да обича това, което прави.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Идеалният кандидат трябва на първо място да покрива изискванията, които са определени за съответната позиция. Нещо, което отличава наистина добрите кандидати от всички останали е желанието да надграждат себе си, да се предизвикват и да преодоляват трудностите в работата, да израстват, както в личностен, така и в професионален план. Те умеят да работят с хората, екипни играчи са и дават максимума от себе си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Ключово за изграждането не само на един талант, но и на всяка достойна личност е семейната среда - възпитанието, ценностите, начинът, по който се възприема светът. Впоследствие към това се добавят приятелската среда и образованието. Когато човек е заобиколен от мотивирани хора, с ясни цели, самият той е много по-решителен да постига резултати и да превръща мечтите в реалност. Желанието за развитие също е съществено и подтиква кандидата да изисква повече от себе си и да знае докъде иска да стигне в своя професионален път. Разбира се, меките умения, така наречените soft skills, завършват профила на един талант, защото без тях той не може да демонстрира в пълнота и всичките си останали качества.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Първото впечатление играе важна роля, но не може да се разчита само на него. Понякога в самото начало на интервюто кандидатите са притеснени и не могат да се представят в най-добрата си светлина, някои се отпускат към средата на разговора например. Така че предвид се взима цялостното представяне на един човек, а първото впечатление в някои от случаите са потвърждава с течение на разговора, а в други кандидатът ни изненадва приятно в последствие. Важно е ние, провеждащите интервюто, да бъдем максимално търпеливи, приятелски настроени и да предразполагаме човека отсреща да се представи възможно най-добре.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Със сигурност има няколко стъпки, които се старая да присъстват във всяко едно интервю, тъй като те са важни за това да разбера повече за самия кандидат, както и той да научи това, което го интересува. От там нататък, всяко интервю е изключително различно и спрямо кандидата то поема в различни посоки. В някои случаи кандидатите са подготвили цял набор от въпроси, които искат да зададат и са доста състезателно настроени, докато друг път всичко протича много спокойно. Вълнуващото е, че винаги е разнообразно и постоянно научаваш нови неща.

Снимка: Личен архив

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Обикновено по време на самия разговор с кандидата, можеш да се ориентираш дали той е добър fit за компанията, дали отговаря на нашите изисквания и съответно дали на него му харесва това, което предлагаме. Ако отговорът на тези въпроси е положителен, остава да проверим техническите му знания и тогава категорично ще можем да потвърдим или отхвърлим дали той е правилният избор за компанията. Разбира се, допускането на грешки от всякакво естество, винаги е възможна опция, но с натрупването на повече опит и с правилен подход, те се свеждат до минимум.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Определено е съвкупност от двете. Възможностите за развитие винаги са ключов фактор и особено в началото на кариерата изпреварват възнаграждението. С натрупването на повече опит и израстване в йерархията, хората със сигурност имат ясни изисквания и им е доста по-трудно да направят компромис, ако нещо не ги удовлетворява. Затова се стремим да разбираме какво кандидатите искат и максимално да отговаряме на очакванията им.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Смятам, че българските университети се представят достойно в подготвянето на младите ни таланти. Програмите, особено в ИТ сферата, са съобразени с пазара и успяват да дадат необходимата подготовка на кандидатите. Факторът дали даден човек е завършил в България ли в чужбина, не е толкова решаващ, стига да демонстрира необходимите знания и работна етика.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Основният съвет, който мога да дам на всички, които правят първите стъпки в кариерата си, е да действат. Да се впуснат в нещо, което мислят, че ще им хареса, дори да смятат, че не са достатъчно подготвени. Да пробват с различни стажове, за които не се изисква толкова опит, а по-скоро желание. Важно е да видят как нещата се случват в реална работна среда, защото често се оказва, че когато започнеш да работиш нещо на практика, то значително се различава от това, което си си представял. Най-важното е младите хора да бъдат смели, да търсят и когато намерят това, което правят с истинско удоволствие, да бъдат упорити и да не се отказват.