Защо е толкова важно да бъдем онборднати правилно на ново работно място?

Несъмнено онбордингът е може би най-важната стъпка в целия жизнен цикъл на служителите поради две причини:

Новодошлите служители достигат до 54% по-висока ангажираност и продуктивност, ако новата им компания има стандартизиран и структуриран онбординг процес.

Когато липсва такъв процес около 25% от същите напускат компанията, за която работят в първите 12 месеца, а разходите за компанията при такъв случай се равняват на двугодишна заплата.

Ако компанията, за която работите подхожда професионално към тази стъпка, то вие ще изпълнявате задълженията си по-бързо, ще бъдете по-мотивирани, ангажирани, и продуктивни, а желанието ви за дългосрочно развитие в същата компания ще расте. Стресът и броят на взетите болнични дни намалява, а и компанията съумява да изгради по-добра репутация за себе си.

Непредвидими обстоятелства, как да процедираме?

Ситуацията, в която се намираме в момента ни предизвиква да се обърнем към кретивността и иновативността си. Надали сме обмисляли как да намерим нова работа и да се впишем възможно най-добре в новия си екип по време на пандемия преди, но сега ни се налага, и като всичко останало и този процес не бива да бъде неглижиран нито от вас нито от новия ви работодател, а напротив - приоритизиран (в тази ситуация, статистиката горе важи с пълни сили). За да бъде успешен онбординг процесът от разстояние, ще ви се наложи да излезете от зоната си на комфорт и да действате по по-различен начин от досегашния. Ето и три основни съвета, които ще ви помогнат да започнете:

Комуникирайте с мениджъра си и задавайте въпросите си свободно. Като нов служител ще имате нужда от насоки през първите дни на новото си работно място, най-вече за да се ориентирате добре в системите и в начина на работа. Когато това трябва да се случва от разстояние комуникацията придобива още по-голямо значение. Един добър онбординг процес би бил доста интерактивен и креативен. Най-добре ще бъде, ако за начало ви бъде даден списък с лесни и основни задачи, които да бъдат отметнати през първите работни дни. Да не подценяваме и вашето емоционално благополучие - важно е към края на първата седмица да бъде обърнато нужното внимание на това как се справяте и как се чувствате като нов служител.

Обратната връзка е от огромно значение, не само за вас, но и за вашия работодател, тъй като това е начинът часовниците да бъдат сверени най-точно. Имайте предвид, че всеки човек е различен и следователно има нужда от индивидуален подход - ако ви бъде обърнато нужното внимание, несъмнено сте попаднали на една прекрасна компания. Обратната връзка може да бъде много полезна при онбординг процеса, особено в сегашната ситуация. Нужно е да останете гъвкави в подхода си и да сте готови за промени в него.

Социализацията и опознаването на колеги може да се стори като не лека задача, но това не е точно така. Пандемията ни взе много, и усложни живота ни, но в същото време отвори вратата на по-човешките отношения на работното място. Всички разбрахме, че Ваня от Човешки Ресурси има страхотни деца, коѝто обаче са доста шумни, Георги от отдел Продажби обича да пие кафето си в чаши с коледни мотиви...целогодишно, а пък Константин от ИТ е доста по-разговорлив от обикновено в комфорта на пижамата си. За да може и вие като новодошъл да разберат за всичко това, добре ще бъде да бъдете част от организирани индивидуални онлайн срещи с всеки член на екипа - това може да се случи преди работа, в обедната почивка, или като пауза между задачите за деня. Най-продуктивно би било, ако бъде назначен съвместен проект, над който да имате възможност да работите с някои от новите си колеги.

Винаги има кой да помогне

Онбордингът несъмнено отнема време, но помнете, че положените усилия и от двете страни създават високи резултати. Ако все пак работодателят ви не е сигурен как да постъпи или няма времето да се задълбочи до толкова в онбординг процеса, то най-добре би било да има назначен консултант, който има тесни познания в сферата.

*Авторът е консултант в сферата на корпоративните обучения и развитието на служители. Завършила е бакалавър "Международни Отношения" и магистърска степен "Бизнес Психология" в Лондон. Там е била и "онбординг" консултант в компания за подбор на персонал. Тази година решава да започне да работи самостоятелно, и да се прибере в България за по-дълго. Интересите ѝ са главно свързани с психология на междуличностните отношения в работна среда, мотивация и ангажираност на служители, както и на тяхното професионално и лично развитие.

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.