Стара истина е, че щастието в живота се крие в това работата и хобито ти да съвпадат. На пръв поглед изглежда трудно, особено ако интересите ти са свързани с грижата за красотата и козметиката, но дали е така? Днес ще ви разкажем за специалност "Осигуряване на продуктова информация" и защо в последните 4 години това е една от много търсените специалности, за която децата кандидатстват след 7-и клас в системата на дуалното обучение в България. Колко е популярна ли - толкова, че повече от 230 деца я изучават и всяка година броят им расте. А причините за интереса са ясни - учениците изучават супер интересни предмети, добиват реален професионален опит и имат страхотни ментори, които им помагат да развият талантите и уменията си. Именно тази комбинация прави мисията "Работя това, което харесвам" напълно възможна. Как точно става това ще ни разкаже Любка Йорданова, която е управител на един от dm магазините в град Варна и е ментор на ученици, изучаващи професия "Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия".

Да започнем с това какво е "дрогерист"

"Това е супер подготвен специалист в сферата на красотата, храненето, биохимията и дори битовата химия и храните за домашните любимци", казва Любка. За да е по-ясно - когато влезете в магазин на най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки в България - dm, дрогеристът ще ви каже дали да използвате мицеларна вода или крем с Q10 и какви лакомства да купите на котката си. А защо споменаваме dm? Ами защото благодарение на компанията, в България беше въведено обучението по специалност "Осигуряване на продуктова информация", професия "Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия". Накратко, ще наричаме обучаващите се по тази специалност "дрогеристи". Между другото, то е много популярно в страни като Германия и Австрия. И тук идва още една добра новина - децата учат по същите учебници и програма като връстниците им на Запад.

В момента професията "Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", се изучава в ПГЕБ "Проф. Д-р Асен Златаров, гр. София", ПГ "Проф. Д-р Асен Златаров", гр. Димитровград, ПГХ ХВТ "Д. И. Менделеев", гр. Варна, ПГХВТ "Луи Пастьор", гр. Плевен и в ПГПТ "Евлогий Георгиев", гр. Силистра. През новата учебна 2024/2025 година предстои да бъде сформирана такава паралелка по специалността и в ПГХТ "Акад. Н.Д.Зелинский", гр. Бургас.

Обучението на децата преминава в т. нар. "дуална" или "дневна" форма на обучение. В първите три години те изучават общообразователни и специални предмети, а в последните две, в допълнение на часовете в училище, преминават и задължителна производствена практика. Накрая завършват с професия и с диплома за средно образование.

Дрогеристите имат уникални знания

Попитахме Любка какво отличава учениците, изучаващи професията от консултант-продавачите и бюти ентусиастите. Тя ни разказа, че в тези паралелки се учи много сериозно по предмети, които не се преподават никъде другаде. Например, в колко училища сте чували да се преподава наука за храненето или фармакогнозия, което е науката за лечебните растения, или пък стокознание, или ... - списъкът е много дълъг. И тези специални и супер интересни дисциплини вървят в комбинация с химия, биология и всички задължителни общообразователни предмети. Учениците преминават и през задължителна лабораторна практика.

"Благодарение на тази комбинация, нашите деца могат да направят кариера в компания като dm, да станат лекари или фармацевти или да се развият в производството на козметика и храни. А някои вече имат планове за собствени канали в социалните мрежи и кариера като влиятелни онлайн бюти консултанти", разказва Любка.

Тук ни стана интересно, защо нарича учениците "нашите деца". Причината е, че в 11-и и 12-и клас те изкарват задължителна производствена практика и тези, които са избрали магазините на dm имат за ментори хора като Любка Йорданова Между другото, тя също е дрогерист и е една от първите преминали обучението в България.

Снимка: dm

dm менторите помагат на децата да открият рецептата на добрата кариера

След като разбрахме какво учат децата и какви са възможностите им за развитие, попитахме кои са най-важните качества, които трябва да притежават, за да успеят в живота и да се възползват от възможностите, които им дава обучението по специалност "Осигуряване на продуктова информация". Изненадахме се, когато Любка ни представи тайната като рецепта за вкусно ястие от три основни съставки - любопитство, упоритост и търпение. Ако се съчетаят както трябва, резултатът ще е страхотен, но ако една липсва, в най-добрия случай ще бъде компромисен.

"Любопитството е необходимо, защото това е силата, която тегли децата всеки ден да научават нещо ново. Упоритостта е здравата основа, върху която се трупат знания и опит, а търпението е това, което ще им помогне да изградят успеха си", казва Любка и добавя, че наред с професионалните знания се стреми да развие и тези качества.

Ето защо да си ментор на дрогеристи е предизвикателство и отговорност. "От една страна ние трябва да надградим наученото в училище в реална среда, с която децата не са свикнали. От друга - ставаме част от живота им в една много ранна възраст и всъщност сме хората, които им помагат да изградят полезни трудови навици, да бъдат по-дисциплинирани, да имат желание за учене и да развият всички онези качества, с които ще бъдат успешни като хора и професионалисти", казва Любка.

В dm децата научават какво е да работиш в голяма компания

Едно от най-големите предимства на обучението по професия "Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", според г-жа Йорданова, е че учениците имат възможност да работят в голяма компания с последно поколение техника и системи. "Нашите ученици наистина се докосват до всичко това. Те изпълняват същите задачи, каквито имат и другите ни колеги, а не само присъстват в магазините. Нещо повече - участват във всички вътрешни обучения и така, дори и да не си дават сметка, колко много научават, всъщност неусетно развиват умения, които ще са им полезни във всяка професионална сфера", казва тя.

Благодарение на всичко това, се научават да работят с клиенти, да бъдат по-дисциплинирани, да са в крак с последните тенденции в козметиката и в дрогерийния сектор като цяло. Така получават много силно конкурентно предимство пред своите връстници, защото бъдещите им работодатели ще знаят, че това са хора с опит, трудови навици и знания, които са търсени и ценени на пазара на труда.

Ето защо Любка без каквито и да е притеснения би посъветвала своите познати да насочат децата си, които ще кандидатстват след 7-и клас към специалност "Осигуряване на продуктова информация". Според нея: "Възможностите са огромни и наистина вярвам, че благодарение на обучението по специалността децата ще работят това, което обичат и ще са успешни и щастливи." А не е ли това, което всеки родител иска за детето си?

С подкрепата на: dm