През последните няколко години, бизнесът поглежда все по-сериозно към темата за стажовете и възможността да развият таланта на млади хора, в желанието си да изградят сериозни кадри, с които да вървят напред в дългосрочен план. Не са вече малко и примерите, в които студенти от различни висши учебни заведения и специалности в тях, са извървели първите си стъпки в своята кариера, именно започвайки студентски стаж в желана от тях компания.

Ако се чудите как и къде да откриете своето поле за първа изява, обърнете внимание на проекта "Идеалният кандидат" -https://www.idealcandidate.bg/stajove и предложенията на Тева, Лидл, Загорка и Мапеи, компаниите, които го подкрепят. Там ви чакат над 150 обяви за стажове, повечето от които платени, а ще бъдат добавени и нови. Безспорно, това е идеална възможност да изкарате пари за лятото и да направите първи стъпки към своята професионална кариера.

Студентските стажове са правилният начин да попаднете в полезрението на бизнеса и да започнете да трупате безценен опит. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Иначе, идва онзи момент, в който трябва да кандидатствате за първа постоянна работа, а вашата автобиография е празна. Ако, това се случи, тогава осъзнавате, че сте изгубили много време, в което сте могли да стъпите здраво на земята, да се огледате, да потърсите и изберете своя път за кариерно развитие.

Затова, изключително важно е навреме да помислите сериозно по темата и колкото по-рано започнете своя стаж, толкова по-добре.

Първо си отговорете на въпроса коя е онази работа, която бихте вършили с удоволствие? Веднага след това и на другия въпрос - коя е компанията, в която искате да развиете тези си умения? Когато сте наясно с тези важни два въпроса, действайте смело и потърсете възможности това да се случи.

Във времето на вашето следване е добре да проведете повече от един стаж, това ще ви даде сериозно предимство при търсенето на постоянна работа след завършване на образованието. Това ще ви даде и безценен опит, който впоследствие да реализирате във ваша полза, практически умения и самочувствие, добър стандарт и възможности за кариерно развитие.