Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Аз оприличавам процеса на търсене на първа работа като карането на кола/ колело, в началото ти се струва невъзможно, но след като започнеш да опитваш, да се упражняваш се научаваш (да караш), след това има моменти на стрес, колебания, плахост, но с опита се превъзмогва и се усъвършенстваш", споделя Калоян Зайчев, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е той?

Името ми е Калоян, на 20 години, родом от сравнително голямо село в близост до Пловдив, отраснал и живял в него до 14-годишен. В момента живея в Нидерландия и съм втора година студент по Международна Комуникация (на английски).

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Тъй като през третата година на следването ми предстои да направя стаж за един семестър, докато бях в България реших да потърся какво се предлага и така попаднах онлайн на платформата "Идеалният кандидат".

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Досега не съм провеждал ниакви стажове, а до това кога един студент трябва да започне да търси стаж, смятам че зависи от изискванията на учебното заведение, в което учи. Ако все пак иска да започне стаж за да придобие повече опит е хубаво да започне да се ориентира поне 6 месеца предварително и активното търсене да започне поне 3-4 месеца предварително (поне това е времетраенето в държави като Нидерландия).

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

За мен проблем би бил, ако не мога да намеря фирма или организация, която да ме мотивира чрез каузата си на работа, но това естествено е субективно за всеки човек. Друг проблем би бил висока конкуренция.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Представям си идеалния стаж на място, което наистина харесвам, с широко скроени колеги и с ментор, който ще ме напътства в определени моменти на стажа.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирал и предал в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Спокойна среда, респективно отношение и съпътстване на стажанта от страна на работодателя.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки винаги са важни, но никога не са решаващи, важни са от гледна точка на това да разбереш какво ти харесва повече, нещо което лекторите ми повтарят често, е: "Или ще имаш уникален стаж и ще си доволен от това, което си избрал, или ще имаш стаж, който тотално не ти харесва, но поне накрая ще знаеш какво не искаш да правиш в бъдеще".

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

За университетите в България не знам, нямам личен опит, но и не искам да коментирам. Аз уча в университет по приложни науки и съм доволен от подготовката ни, тя включва първоначално повече теория с много практически примери, а впоследствие теорията, която учим, паралелно прилагаме в проекти за реални клиенти/фирми.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Може да бъде огромна или не, повечето неща опират до вътрешна мотивация, виждал съм млади хора, които имат цялата подкрепа на семействата си за всичко, но просто се борят със собствената си демотивация, виждал съм хора, които са свръхамбициозни и успешни, но не могат да разчитат на семействата си. Аз съм щастлив да кажа, че получавам достатъчна подкрепа от семейството си и също други важни неща, които получавам от тях са свобода и вяра.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Влиянието е важно нещо, особено когато инстинкт на човека е да търси одобрение сред заобикалящите го, все пак смятам, че когато човек има истински приятели те винаги ще го подкрепят да прави и да се развива в каквото обича (колкото и клиширано да звучи). За себе си смятам, че в този момент разграничавам личния живот и забавленията сравнително добре, така че да мога да се съсредоточа върху важните за мен неща, но ако трябва да призная в началото на първата ми година това беше проблем за мен, който оправих с малко работа.

Къде би желал да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Чужбина. Винаги съм се определял като жител на света. Обичам родината си, но не смятам, че на този етап може да ми предложи развитие на нивото и темите, към които аз се стремя.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Началото винаги е най-трудно, никой не се е родил научен. Аз оприличавам този процес като карането на кола/колело, в началото ти се струва невъзможно, но след като започнеш да опитваш, да се упражняваш се научаваш (да караш), след това има моменти на стрес, колебания, плахост, но с опита се превъзмогва и се усъвършенстваш.