Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 4 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Ясен Дараков.

Кой е Ясен Дараков?

Роден съм в Бургас, завършил съм специалност "Маркетинг" в Икономическия университет във Варна. Живея и работя в Атланта, Джорджия в Съединените щати. Кореспондент съм на bTV в САЩ, където съм и издател и главен редактор на най-голямата българска медия зад граница BG VOICE.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Когато бях в 7 клас започнах в един кръжок по журналистика в Бургас и тогава направих първото си интервю - с Къци Вапцаров, който водеше тогава супершоу "Невада", Гала и Ива Екимова. Тогава те бяха абсолютни звезди, в единствената телевизия. Интересно е, че от всички от шоуто интервюирах точно тях тримата, а те и до днес имат успешни кариери в медийния бизнес. След това продължих в бургаски вестници, радио и телевизии. По това време имаше много местни новинарски медии, в които можеше да се натрупа опит в професията.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не помня в детайли, но смятам, че така, както ми се е случила, отговаря на желанието ми да съм последователен в кариерата си.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Чувствам се добре и щастлив от това, което ми се е случило в живота - и в личен, и в професионален план. Намерих пресечната точка да правя това, което обичам и да се чувствам удовлетворен, но и да имам достатъчно време за себе си, за приятелите ми и личните ми интереси. Съумях да достигна етап, в който лесно бих могъл да разширя обхвата на работата си в медийната индустрия, извън рамките на журналистическата професия. В нашия бизнес това е рядка комбинация.

Ясен Дараков

Снимка: Личен архив

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Сега, като погледна назад, си давам сметка, че дори да съм имал съмнения за определени моменти, в които нещо не се е развило по най-добрия начин тогава, това ме е водило по пътя ми дотук.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Мисля, че най-много научих от два стажа в CBS и АВС News в Атланта. Това беше моментът, в който наученото до онзи момент на теория и практика в България се събра в едно с наученото в САЩ. Тези знания и умения се канализираха и ме превърнаха в това, което съм днес на екран. Стажовете дават възможност да се ориентираш какво конкретно искаш да правиш в дадена сфера, което може да не е ясно за едни млад човек в университета. В нашия бизнес стажът може да е определящ дали ще станеш продуцент или репортер, или водещ, или нещо друго, което виждаш само по време на практиката, като работна позиция. Неслучайно в САЩ за стажовете дават кредити като за изучавани предмети в университети и конкуренцията за тях е огромна.

Преди около 4 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Освен добрата академична подготовка, ми се струва, че компаниите избират кандидати, които имат опит и извън университета - не задължително в конкретната сфера на бизнес, но с принос към развиването на качества като работа в екип, планиране и координиране, практическо общуване и стремеж към постигане на общи цели в екип.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудността е една - да знаеш какво искаш, къде е силата ти, какво ще те направи щастлив и удовлетворен от добрите резултати. Останалото е въпрос на работа и следване на план.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Тъй като имаме редактори и репортери, които работят за BG VOICE в България, виждам нивото на подготовка на младите хора, които излизат от университетите. Струва ми се, че им липсва практически опит - и това не се е променило много от времето, когато аз бях студент. Липсва адекватна подготовка за новите изисквания на професионалната журналистика, за работата с технологични средства, в дигитална среда. В този смисъл стажът в модерни технологични медии като bTV и BG VOICE изгражда незаменими умения.

Каква е рецептата за кариерен успех на Ясен Дараков?

Постоянство, упоритост и малко късмет.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работохолик, предприемач, телевизионер.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Отдавна не ми дават съвети. Но винаги се вслушвам в тях, когато преценят, че не съм бил на 100% себе си на екран. Това, за щастие, се случва много рядко. Но е много важно в ефир - да бъдеше себе си и честен със зрителите.

Ясен Дараков

Снимка: Личен архив

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Не обичам да давам съвети. Но в най-общ план - да са наясно защо са тук, каква е мисията им на професионалния фронт и да работят неуморно, за да станат най-добрите в своята област.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Всяка новина, която ще ме накара да си кажа "имаше смисъл от всички усилия".