Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди малко повече от 4 месеца, Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост - спортният водещ на bTV Валери Генов.

Кой е Валери Генов?

На 32 години съм, имам бакалавърска и магистърска степен от УНСС в специалностите "Международни отношения" и "Национална сигурност". Работя в bTV от пет години, а съм в сферата на спортната журналистика от 20-годишна възраст. Започнах със стаж в Българската национална телевизия. Владея три езика - английски, испански и италиански.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите си стъпки в спортната журналистика направих в БНТ през есента на 2009 година. Тогава започнах като стажант и ходих по футболни мачове с колеги, за да разбера какъв е процесът на работа - как се провежда интервю, кои са тънкостите в него (къде се застава до камерата, как да извлечеш необходимата информация от събеседника, колко дълго да бъде интервюто). Тези уроци са ми били изключително полезни и до днес влизат в употреба. Първите ми репортерски изяви бяха от футболните стадиони, а като водещ - в сутрешния блок, където работих в продължение на 5 години.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Истината е, че тогава нямах точна представа за това как ще се развие професионалният ми път, но съм си представял работата в голяма телевизия, каквато е bTV - по-спокоен и овладял емоциите, които в началото винаги са по-бурни и могат да окажат влияние върху крайния резултат от работата.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Представях си възможността да направя интервю с някои от идолите ми в спорта и футбола, да коментирам мачове от най-високо ниво - финал на световно първенство, финал на Шампионската лига. Някои от тези мечти се сбъднаха, за което мога да бъда благодарен. Благодарен на хората, които са ми гласували доверие досега, както и на тези, които са ми помагали от самото начало на пътя ми в професията. Със сигурност човек не бива да спира да се развива, да учи и да мечтае. Това е големият стимул. Да имаш цел пред себе си и да се опитваш да я постигнеш. С постоянство, с много работа, с много знания, четене и себераздаване. Често, за да стигнеш до реализирането на една мечта, трябва да преживееш няколко разочарования преди това. Те обаче не бива да спират устрема и борбата, защото с гореизброените качества се стига до заветната цел.

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Бих бил малко по-уверен и не толкова придирчив към грешките на растежа, бих погледнал с повече самочувствие към постигнатите резултати. Бих вложил една идея по-малко емоции в недоразумения, грешки или трудности, защото с времето се убедих, че колкото по-спокоен и хладнокръвен е човек, толкова по-добри решения взима.

Валери Генов

Снимка: Личен архив

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете у нас често са неглижирани и подценявани, най-вече от тези, които ги започват, но всъщност могат да бъдат изключително полезни. Натрупването на знания в дадена сфера винаги носи дивиденти. Дори да не го осъзнаваш на мига, след време стажът може да се окаже безценен. Всеки, който има търпение, воля, амбиции и е устремен към мечтите си, ще намери начин да извлече полза от даден стаж. В тези първи, трънливи стъпки често се случва да научиш неща за самия себе си, които не си подозирал като способности.

Преди малко повече от 4 месеца, Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Всеки може да бъде идеалният кандидат. Изисква се голямо желание и голямо себераздаване. Понякога се налага да се лишиш от нещо, да дадеш нещо от себе си в името на това да успееш. А защо всеки е идеален кандидат? Вярвам, че всеки човек има своето призвание, нещо, в което го бива и му се удава. Намериш ли го, понякога се изисква да се вслушаш в сърцето си, трябва да се бориш за него.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Не са много компаниите у нас, които предлагат стаж. Големите фирми предлагат стажантски програми, но малцина от средния и дребния бизнес предлагат такива, дори без заплащане. А в малък екип с разнообразни дейности и отговорности се научава много. Мотивацията е може би най-големият проблем при избора и откриването на подходящ стаж. Липсата на заплащане в много стажантски програми вероятно спомага за това, но не трябва да бъде причина за "развяване на белия флаг".

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Възможността да се приложат натрупаните знания в реалността е голямата пробойна, която зее между университети и работодатели. Определени дисциплини предлагат специализации в някои учреждения, но възможностите са оскъдни. Смятам, че както студентите, така и компаниите биха спечелели от по-широко отворени врати към университетите и стажантските програми. Така преходът между образователната система и работната среда ще бъде далеч по-плавен за студентите, а и за работодателите. В това отношение bTV е много успешен пример - немалка част от колегите в нюзрума са започнали като стажанти и са извървели тази пътека с много усилия и постоянно трупане на знания от вече утвърдените журналисти.

Каква е рецептата за кариерен успех на Валери Генов?

Нямам конкретна рецепта, но със сигурност трудолюбието, стремежът към знания и желанието за развитие са помогнали през годините. За успех в професията всеки има своята различна рецепта, но желанието да правиш това, с което се занимаваш, е ключово и със сигурност е от задължителните съставки.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Поучителна, удовлетворяваща и изискваща.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Повече търпение, вяра в собствените възможности и кураж. В ситуации, дори когато аз не вярвам, че ще се развият по желания начин, вярата и подкрепата от страна на близките хора са голяма помощ, за която съм им благодарен.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Категорично съм "за" провеждането на стаж за старт в работната среда. Независимо дали този стаж ще бъде продължен с договор и работа на същото място или на друго. Ползите са повече от минусите. Повече хъс, повече жажда за постигане на резултати, да не спират да вярват в способностите си и винаги да се стремят да се развиват, както в професионален, така и в общ личностен план.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Помогнали сме на някого в нужда. Независимо за какво става дума, един от най-големите добродетели е да подадеш ръка някому без да търсиш нещо в замяна.