Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Софи Маринкова.

Коя е Софи Маринкова?

Софи Маринкова е най-добрата ми приятелка. Много приятно се съжителства с нея, но понякога не си подрежда дрехите и се налага аз да го свърша. И двете сме родени в Силистра, но аз живея и работя в София, а тя живее на много места и се забавлява вместо да работи.

Разкажете ни за първите стъпки в кариерата си? Кога, къде и как се случиха те?

Кариерата ми на гимнастичка започна в шести клас и завърши пак в шести. Това броя изаначалото на актьорската ми кариера която продължава и до днес, но не с твърде големи стъпки. Искам да кажа,че за сега нямам никакви номинации за нищо.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Когато бях малка мислех, че след десет години ще съм достатъчно известна, за да не ми се налага да ходя на работа, а хората много да ме харесват и така да получавам заплата. Мисля, че съм предсказала инстаграм. Сега кариерата на всички е много повече в социалните мрежи отколкото в реалността.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Ако на 30 години съм сбъднала мечтите си, че и надминала, значи ми предстоят 100 много скучни години защото аз мечтая да живея до 130 или повече и да бъда най-възрастната българска актриса която участва в сериали.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Ако можех да се върна назад във времето щях веднага да изхвърля онази стара маша за коса, с която си правих букли понеже исках чуплива прическа. Сега бих казала на онази София, че ако не те харесват с обикновената ти прическа, къдриците нищо не променят.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Никога никъде не съм била на стаж, но предполагам е важно. За някои хора стажът е цял живот, други почти нямат нужда от него-таланти.

Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Нямам идея какви качества търсите, когато аз кандидатствах за последен път трябваше стихотворение и басня наизуст. Вече не ги помня. Според мен младите хора най-вече трябва да са спокойни и с желание да се учат.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

При нас актьорите студентски стажове няма. Наричаме ги роли и обикновено не ти ги избираш, а те теб.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Нивото на подготовка на едно учебно заведение никога не е достатъчно, ако липсва желание за развитие у студентите. Никой не трябва да очаква, че университетът ще замести характера. В този смисъл ученето никога не трябва да спира.

Каква е рецептата за кариерен успех на Софи Маринкова?

Рецептата ми е тайна дори за мен, тоест не помня никакви съставки и готвя с каквото ми падне. Не мисля, че бих могла да я повторя затова не мога и да ви я кажа.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Пастелена, бодра и забавна.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Близките ми са много щастливи, че ме дават по телевизията и ме съветват най-често да ме дават още повече. Освен това ме съветват да се храня повече, защото все ме намират за отслабнала, особено баба.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Препоръчвам на младите хора да стажуват без притеснение, защото само така ще разберат какво наистина умеят и какво им се прави. Тези две неща понякога се разминават, а не бива.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

И аз и близките ми хора много ще се радваме, ако България отново се класира на световно първенство по футбол. Баща ми чака тая новина над десет години. Иначе нека всички сме живи и здрави и да си го казваме като се чуваме по-често. Тези малки новини са по-важните в живота.