Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 9 месеца Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Рада Кайрякова.

Коя е тя?

Аз съм Рада Кайрякова. На 28 години от град Шумен. Завършила съм Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - клас на Проф. Стефан Данаилов. След завършването ми бях назначена в Сатиричен театър "Алеко Константинов" и продължавам да съм част от трупата на театъра.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Веднага след завършването ми в академията бях поканена в Държавен куклен театър Варна, за което съм изключително благодарна на Директора - Вера Стойкова, и не след дълго се върнах в София като част от трупата на Сатиричния театър. Първата ми роля беше в представлението "Случайна среща" от Ерик Чапъл с прекрасните ми колеги - моята кръстница Албена Павлова, Кирил Бояджиев и Кирил Ефремов. Щастлива съм, че имам възможността и привилегията да играя в този театър. За скромните пет години имах удоволствието да се срещна със страхотни режисьори, прекрасни колеги, от които можех само да гледам и да се уча или да "крада занаят", както се шегуваме в тези среди :))) Сега имам удоволствието да участвам в 10 представления с някои от най-любимите български актьори. A първите стъпки на малкия екран направих с участието си в предаването "Комиците и приятели" и сериалите "Столичани в повече", "Дяволското Гърло" и "All Inclusive".

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм сигурна, че съм имала някаква представа за това, как ще бъде след десет години, по-скоро бях доста развълнувана и щастлива от нещата, които ми се случваха в този момент. Да започнеш да работиш това, което искаш, веднага след като завършиш си е наистина постижение и своеобразен успех. Разбира се, всеки иска да бъде разпознаваем и да вземе "Оскар" (хахахахаха), но може би на мен тогава това ми стигаше. Но, както се казва, "апетитът идва с яденето", а аз съм гладна за успехи :))

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Човек не трябва да спира да мечтае и винаги трябва да се стреми към това, което иска. Разбира се, далеч не съм постигнала всичките си мечти, но пък и доста от тях се сбъднаха. Според мен няма нищо лошо, в това да мечтаеш, дори и понякога да мислиш, че не всичко е възможно. Винаги, когато съм искала нещо много силно, се е случвало. Просто трябва да мечтаеш, вярваш и да дерзаеш. И е хубаво винаги да си оставяш по още една мечта в запас, за да има какво да те вдъхновява и движи напред...

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Нищо не бих променила от нещата, които са ми се случили до момента. Всяко нещо е било в точния момент, с точните хора, в точното време и винаги е било за добро. Смятам, че нещата се случват по най-добрия за нас начин, дори и понякога да не мислим така на момента.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

При нас няма стажове, но мисля че са доста важни за един млад човек. Всички се учим с практика, а смятам че е задължително, след като завършиш, да започнеш веднага да практикуваш. Така усъвършенстваш наученото и шансът да те забележат е доста по-голям. Едно е да знаеш как се прави, второ да можеш да го направиш и трето - да го направиш в действителност ;)

Преди 9 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Мотивацията е основна движеща сила. В този смисъл считам, че силно мотивираният млад човек би бил идеалният кандидат, защото той ще е отворен за знания, нови умения и ще прояви висока отговорност.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите идват с разминаването между търсене, предлагане и очаквания на двете страни.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Образованието е на много добро ниво, друг е въпросът, до каква степен студентите се възползват от това.

Каква е рецептата за кариерен успех на Рада Кайрякова?

Интерес към това което правиш, упоритост за да го постигаш и разбира се желание, което да те кара да се стремиш към постиженията. Талантът е искрата, но практиката и трудолюбието поддържат огъня :)

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Пъстра, смислена, забавна!

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Щастлива съм, че имам невероятно семейство и страхотен човек до себе си, които ме подкрепят във всяко едно начинание. Аз съм доста импулсивна и доста пъти реагирам на момента без много, много да се замисля и именно близките са тези, които ме възпират в точния момент. Ако мога да си позволя да бъда малко по-поетична, бих се изразила по следния начин: Когато платната на моята лодка останат тихи и попадна в безветрие, навътре в морето на нашата професия, те намират начините, с които да ме погалят и задвижат отново напред :)

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Единствения съвет, който бих дала на завършващите, е да не се отказват и да преследват целите и мечтите си. Няма невъзможни неща, просто трябва упоритост, постоянство и вяра в себе си! И най-важното - каквото и да правите, правете го с усмивка - в противен случай това не е вашето нещо. Цената ще е винаги прекалено висока, ако не сме щастливи!