Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Младите хора имаме нужда от това, някой да ни подаде ръка, някой да повярва в теб, да ти даде шанс за развитие", споделя Пепа Николова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Казвам се Пепа Николова. Родена съм в гр. Бургас и съм на 26 години. Завърших "Актьорство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Понастоящем съм част от трупата на ДТ"Адриана Будевска" - Бургас.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Всичко започна още докато бях ученичка в Музикалното училище в Бургас, първата ми среща с професионална сцена беше точно там, в театъра, където в момента работя с огромно удоволствие. След това, разбира се, по време на следването ми в академията, изявите и всъщност по-съзнателните ми стъпки в тази професия, започнаха да стават неизменна част от живота ми. Радостна и благодарна съм, че веднага след дипломирането ми, бях поканена от Борислав Чакринов да се присъединя към трупата на бургаския театър. 

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Бях убедена, че сцената е моето нещо. От малка вървя точно по този път, никога не съм се съмнявала в избора си. И сега, 10 години по-късно продължавам да вървя по него.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Това, че в този момент работата ми е това, което от дете съм си представяла, за мен означава, че съм сбъднала детската си мечта. Разбира се това е началото на моя , надявам се дълъг път в тази прекрасна професия, така че мечти за сбъдване има много! Хубаво е да ги следваме! 

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Сигурна съм, че всичко, което ми се е случило до тук е било с причина, вярвам че няма случайни неща. И точно заради това мое вярване, не съжалявам за абсолютно нищо! 

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Младите хора имаме нужда от това, някой да ни подаде ръка, някой да повярва в теб, да ти даде шанс за развитие. Смисълът е в това да вървиш смело по пътя, който си избрал, да трупаш опит и да не спираш да учиш всеки един ден. Да се възползваш от всяка възможност за развитие, която ти се предоставя. 

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Основното и най-важно за мен е да имаш желание. Да бъдеш упорит и трудолюбив. Да бъдеш себе си и да не се срамуваш да показваш истинското си "Аз". Да бъдеш искрен, мисля че е едно от най-важните качества на човек.. разбира се и много други. 

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Липса на работодатели, които биха предоставили възможност на младите за кариерно развитие. Има и лутане от страна на бъдещите стажанти, какво точно искат да правят. В днешно време около нас сякаш има прекалено много неща, между които да избираш. Превърнали сме се в едни консуматори. Бързо се отказваме, защото нещо друго и по-интересно грабва вниманието ни. Това ни се отразява във всяко едно отношение, за съжаление. 

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Какво и колко ще научиш, зависи главно от самия теб. Вечното ни оправдание е системата. Да, определено има много минуси, но има ли желание, има и начини. 

Каква е рецептата за кариерен успех на Пепа Николова?

Да не се взимаш на сериозно. Да си следваш пътя и да бъдеш търпелив. 

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Искреност, отдаденост, трудолюбивост. 

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да продължавам със същия устрем, да се радвам на всеки един момент хубав или лош и да бъда благодарна.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Ако това с което се занимават ги прави щастливи, то значи има смисъл и не бива да се отказват! Няма по-хубаво нещо от това, да намериш своето призвание, намериш ли го - просто действаш! 

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Че е намерен лек за "нелечимите" болести.

Пожелавам си хората да бъдат здрави, щастливи и пълноценни и новините, които валят ежедневно около нас, да бъдат свързани именно с това.