Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди близо 10 месеца Дир.бг стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост, добре познатата от екрана на bTV и водеща на новото предаване по bTV Action - "Геймър", Натали Трифонова.

Коя е Натали Трифонова?

На 30 години съм, родена съм във Велико Търново, но съм живяла винаги в София. Завърших 133 СОУ "А.С.Пушкин", а след това и УНСС. От 2016 година съм част от екипа на bTV Media Group.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите си стъпки в телевизията направих през 2012 година, когато след кастинг започнах работа във вече несъществуващата ТВ7. Стартирах като водеща на прогнозата за времето, а впоследствие водих и предаването "Градът".

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм си представяла какво ще ми се случи и как ще се развият нещата. Във всеки един етап мисля само за настоящето и за това, че трябва да си свърша добре работата тук и сега, а трудът рано или късно се оценява и води до естествено развитие на кариерата.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Никога не съм имала мечти, свързани с телевизията, но се случи така, че се влюбих в нея, а когато си влюбен - се раздаваш!

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Категорично не! Не съжалявам за нищо! За нито едно мое решение, за нито едно мое действие. Така е трябвало да стане и така е станало.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключително важни! Да усетиш работната обстановка, да се учиш от по-опитните, да разбереш наистина ли искаш точно това.

Преди близо 10 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Ум, амбициозност, дисциплина и добронамерност!

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Важното е да вземеш максимума от този стаж, дори да не е най-подходящият за теб. Всяка една работна обстановка те учи на нещо и ти дава нещо - контакти, умения да се съобразяваш с екип и ситуации, които те карат да разбереш какви са професионалните ти интереси.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Нивото на подготовка зависи от желанието за подготовка. Ако човек има желание да получи знания, ще го направи навсякъде. В България има чудесни преподаватели, но, за жалост, липсват достатъчно мотивирани млади хора, които да попиват от техния опит! А когато преподавателят не вижда тази мотивация, той също се демотивира. Това е една ужасна причинно-следствена връзка.

Каква е рецептата за кариерен успех на Натали Трифонова?

Обичайте това, което правите. Работете здраво. Уважавайте колегите си. Не закъснявайте - никога!

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Ще я дефинирам с една дума- вълнуваща! :)

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да стоя здраво стъпила на земята и да правя всичко със сърце. И аз го правя.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Но не зависи от мен. Зависи само от тях! Бих им казала само "Извървете си пътя".

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Че моето дете е надминало и мен, и всички преди мен в семейството!