Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Времето е най-добрият приятел, но и най-лошият враг. Нека младите хора се целят високо, да мечтаят и да не се страхуват защото нищо не е толкова сериозно - животът е едно кратко приключение.", споделя Мария Кацарова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Мария Кацарова?

Здравейте, казвам се Мария Кацарова, от малка всички ме наричат Миа, на 25 години съм от София и съм актриса. Завърших "Театрален колеж Любен Гройс" в класа на Георги Новаков с асистент Юлиян Малинов. В момента съм артист на свободна практика или по-модерно казано "фрийлансър". Участвам в две представления в София. И често успявам да печеля роли за различни филми, реклами и сериали.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки в моята кариера започнаха още от малка, може би 5-6 годишна. Родителите ми ме записваха на различни спортове - балет, плуване, спортни танци, фигурно пързаляне - и всичко ми харесваше, но сякаш не достатъчно. Тогава записах актьорско майсторство за деца в една школа и всичко друго остана на заден план. Там почувствах магията на театъра, това да си на сцена и да играеш. След това започнах да уча в (НПГПФ) "Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография" със специалност фотография. Това също много ми помогна да вляза в една друга част от изкуството. Фотографията и рисуването ме обогатяваха и до ден днешен ми помагат да изразя себе си, но истината е, че нямах търпение да завърша училище, за да мога да се занимавам с актьорско майсторство.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Тогава не бях сигурна какво представлява професията актьор, но чувствах, че това е пътят по който искам да вървя. Започнах са ходя на театър, да гледам филми и да искам все повече да бъда част от този свят. С времето само се убеждавах, че човек трябва да работи това, за което мечтае и обича.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Много от мечтите ми се сбъднаха благодарение на много труд, упоритост и отдаденост. Други не се случиха - вярвам за добро. Имам още безброй мечти, това му е хубавото да мечтаеш - няма крайна точка. Не мисля, че някога ще се наситя да мечтая - това е една от най-силните ми движещи сили - мечтата.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих променила нищо от пътя, който съм извървяла до сега, защото той ме научи на много. Към днешна дата се чувствам много професионално израснала от това което бях преди 5-6 години. Бих променила в себе си с това да бъда по-смела и да вярвам по-силно, защото често в тази професия се срещаш с много разочарования и когато си на по крехка възраст това те срива. Поне преди така го приемах, сега само ме прави по-силна.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажът за един актьор всъщност тече през целия му живот. Както мечтите, така и актьорската професия няма край. Винаги ще има нещо, което не си изиграл. Стажът започва още от първата стъпка на сцената. И смятам във всяка професия е така. Клиширано, но вярно е, че човек се учи докато е жив.

Преди 1 година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да са мотивирани, да искат да станат по-добри в това което правят, с желание, любов, отдаденост, много труд и характер. Да покажат нещо от себе си, което ги прави специални. Всеки носи своята нотка на уникалност, нека не се страхуват да я покажат.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите при избирането на стаж са, ако не си се ориентирал от рано какво искаш да правиш. Стажът не винаги е това което си представяме, не всичко е лесно и се получава от първия път, но за това пък е интересно и предизвикателно. Аз знаех, че стажът за мен започва още от колежа и до ден днешен тече и съм безкрайно щастлива да уча нови неща в професията.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Бих казала, че нивото на всичките ни университети е средно. Смятам, че програмите са малко изоставени във времето и имат нужда от обновление. Чисто като програма и дейности. Мисля, че всеки университет трябва да предлага повече стажове и възможности за работа, след като завършат студените. Докато учиш не си даваш сметка, че след университета оставаш сам на пътя и започваш от нулата, а пък би било хубаво университетите да предоставят първото стъпало на тези, които искат да продължат специалността.

Каква е рецептата за кариерен успех на Мария Кацарова?

Рецептата е да вярваш в себе си и да искаш. Да имаш търпение и със смели крачки да вървиш към своя успех. Няма лесен път, поне аз не съм го видяла, но стръмното изкачване учи на много. 

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Търпение, труд и любов.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Близките и приятелите ми винаги са ме подкрепяли, за което безкрайно им благодаря. От най-малкия до най-големия ми успех, винаги се радват, помагат ми и ме мотивират да не спирам да преследвам целите си.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Ако имам възможност, някой ден бих създала школа или уъркшоп, свързани с играта пред камера, тъй като тук няма много обучение за това как да играеш пред камера, стажът за игра пред камера е директно на снимачната площадка. Бих посъветвала младите, да не губят времето си. Да го използват умно и да действат. Времето е най-добрият приятел, но и най-лошият враг. Нека се целят високо, да мечтаят и да не се страхуват, защото нищо не е толкова сериозно - животът е едно кратко приключение.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

"България най-после стъпи на краката си."

За себе си: "Мария Кацарова обиколи световните кина с новата си премиера".

А за близките ми - желая да са здрави, да се подкрепяме взаимно и да се обичаме, както днес.