Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Йоанна Драгнева.

Коя е Йоанна Драгнева?

Винаги ми е било трудно да се представя сама. Но, съм сигурна, че ще ви изненадам. След като приключих с музикалното училище, завърших Музикалната академия. Първият път с "Ударни инструменти", а втория "Музикотерапия". След това последваха редица кратки и различни обучения, след което преминах и през сериозно такова и в "Институт за политика" към ИИНЧ, БАН. А сега съм докторант със специалност "Социална психология" в ИИНЧ към БАН. Последните 3 години се отдадох на докторската си дисертация и в следващите няколко месеца ми предстои да финализирам труда си.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Колкото и станно да звучи, мога да кажа, че моята кариера започна още в детските ми години. От съвсем малка съм излизала на музикалните сцени, а от 10 годишна съм свързана и с телевизията. Това беше през 1996г. Тогава бях част от водещите на култовото за онова време детско музикално предаване "Бон-Бон", след това продължих и в "МелоТиВиМания" и още много други. Телевизия ме научи на професионализъм още от тогава. Всъщност от 10 годишна до сега, с много малки изключения, не съм прекъсвала работата си на екран.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Тогава смятах, че ще бъда тимпанистка в някой голям орекстър, но още на 19 разбрах, че това няма да стане. Моят път беше съвсем друг. Но пак свързан с музика.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Мога да кажа, че съм от истински щастливите хора! Всичко, за което съм мечтала в професионлен план съм успяла да постигна. Сега остава само да се развивам и усъвършенствам в тези сфери и разбира се, да мечтая за още смели начинания!

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Да, тогава социалните мрежи не бяха толкова развити, колкото сега. Да не кажа, че изобщо ги нямаше. Към днешна дата се доказаха, като изключително важно допълнение към имиджа и присъствието на всяка личност, особено за популярните на широка аудитория. Същото важи и за музикалните платформи. Ако тогава съществуваха, в онези години, сигурна съм, че щяхме да сме ги взривили. Сега се опитвам да ги поддържам, но ми отнема ценно време, което вече предпочитам да споделя със семейството си.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че са много полезни за всеки млад човек. Това е начин да попаднат в професионална среда, да почерпят опит от вече доказани специалисти и да упражнят професията си наистина и на практика. Не само от студентската скамейка и на теория. А ако са достатъчно мотивирани и комуникативни, може и да се впишат отлично в готовия екип и дори да ги поканят на работа за постоянно! Това е чудесен шанс. Казвам го от личен опит.

Преди малко повече от 3 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Преди всичко трябва да са позитивни и усмихнати, да са добре подготвени и да са проактивни. Да са уверени в себе си и в своите възможности. Също така, да оформят CV-то си добре и да проучат внимателно конкретните изисквания за дадената компания.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Според мен нагласата им предопределя откриването на подходящия стаж. Ако тръгват с идеята "Няма да се справя, няма да ме харесат" и тн., то така няма да намерят подходящото място за тях. От друга страна е добре да познават възможностите си и правилно да се насочат към подходящото място за тях. Ако не уцелят правилната компания и не им хареса, да не се отчайват. Със сигурост ще се справят отлично в друг екип и при други обстоятелства.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Във висшето образование е важна мотивацията на студента. Ако няма желание да се учи и само отбива номера за диплома - няма да се научи и обратното. Човек, който търси знание и иска да се научи - успява. А и самите преподаватели като видят, че някой има желание да се научи, винаги намират начин да го мотивират още повече.

Каква е рецептата за кариерен успех на Йоана Драгнева?

Трудно ми е да дам рецепта. Може би най- важното е постоянство и труд, които винаги водят до развитие.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Начало, развитие и следва продължение....

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Произлизам от музикантско семейство и това само по себе си е голямо предизвикателство. Винаги трябва много да се старая и да давам повече от себе си. Но съм благодарна на родителите си, че винаги са ме оставяли да проявя себе си и не са ме вкарвали в шаблони. Понякога търся с тях музикални решения или друга музикална гледна точка и това е много полезно.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съвети избягвам да давам, но бих отправила препоръка да не спират да търсят нови възможности и да трупат опит.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

" България се запази като най-доброто място за живеене в света през последните 30 години. Хората живеят спокойно, в мир и хармония."