Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди около 3 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Ева Кикерезова.

Коя е Ева Кикерезова?

Родена съм на 09.01 в София. Завършила съм Втора испанска гимназия с португалски и италиански език. Образованието ми е икономическо - първо завърших Бранд мениджмънт, след това Стопанско управление и имам една магистратура по Бизнес администрация. Имам и две специализации - "Връзки с обществеността" и "Управление на проекти". Така се случи животът ми, че веднага след средното ми образование, започнах работа във вестник Меридиан мач, като репортер, което беше съдбовно решение. Още от дете това ми беше една от мечтаните професии и бях много щастлива от това стечение на обстоятелствата тогава. Малко след това дойде и предложението за телевизията и през годините съм водила няколко различни предавания, като едни от най-емблематичните бяха "Звезден прах" по ВВТ и рубриката "Здравно досие" по БНТ 1. По настоящем, от няколко сезона, съм водеща на прогнозата за времето в Обществената телевизия. В личен план съм семейна и съм майка на три деца. Винаги съм била социално ангажиран човек. В последно време вниманието ми е насочено към една група деца, които са отхвърлени от обществото, по-буйни са, най-често са от малцинствата и в повечето случаи са бъдещи клиенти на Прокуратурата. Аз обаче мисля, че мога да променя техния път и да насоча енергията им в правилната посока. Доста усилия, енергия и време изисква това нещо, но в крайна сметка, мисля, че всеки трябва да плати своя, както го наричам, "данък към обществото". Освен всичко съм и сертифициран семеен медиатор и се занимавам с разрешаване на спорове.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм имала кой знае какви мечти и представи в началото на кариерата ми, но със сигурност не съм си представяла, че и 18 години по-късно ще се занимавам със същото. Всъщност си мислех, че ще поработя в телевизията до към 27-28-та ми годишнина и след това ще започна работа в някоя компания, която се занимава с реклама.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Мечтата ми беше да стана спортен журналист и тя се изпълни още на 18 години. Никога обаче не съм се стремяла към телевизията и не съм искала да бъда водеща. Когато ми го предложиха обаче, не го приех от първия път. На мен сърцето ми остана завинаги в редакцията на вестниците...

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Абсолютно нищо не бих променила. Всички стъпки съм правила с много мисъл и с цялото ми съзнание. Учех много и работех едновременно с това, а малко след това родих и първия ми син. Винаги съм се старала да живея така, че да не ме е срам да се обърна назад.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

В началото на моята кариера аз също стажувах във вестника и се стараех да попивам всяко ново нещо и всеки един съвет, който чувах и виждах. Вече бях започнала работа, като репортер и реших, че това ще е нещо, което ще изуча от практиката и колегите ми и се насочих към икономическите образования, за да имам по-широк спектър от знания и умения. Контактите тогава са най-важни и са основополагащи. Ако човек е старателен в това, което прави и го прави с желание, той винаги ще бъде забелязан и оценен от по-висшестоящите. Важно е обаче и да можем да отсяваме различните предложения. От всички предложения, които са идвали към мен до сега, съм приемала само около 10 процента. Винаги правя един SWAT анализ на всичко, което достига до мен и до сега не съм бъркала във взимането на решения за работата ми. Отказвала съм предложения, които са изглеждали изключително неустоими и един вид "работата на живота ми", но само няколко месеца по-късно съм се оказвала права в преценката си. В моя живот никога нищо не е на всяка цена...

Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Според мен трябва да има желание за развитие, да е лоялен и възприемчив за нови знания и контакти.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

За да намалят риска от първоначално объркване от новата среда, в която са попаднали, преди това могат да направят един анализ за себе си къде се намират, какво искат и какво очакват да им се случи. Също така, понякога, преходът от ученето към практиката е доста стресиращ. Може да настъпи и объркване дали наистина тази работа е за тях, дали им харесва и искат ли да продължат с нея. Стажът е чудесна възможност да разбереш с какво искаш да се занимаваш занапред и какво ти се отдава.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Моите наблюдения са от преди 20 години и тогава образованието в България беше на много високо ниво. Кандидатстудентските изпити бяха много трудни, а за едно място се бореха десетки души. Трудно се влизаше и трудно се излизаше. Сега нямам наблюдения върху образователната система в Университетите, но истината е, че човек, ако иска да научи нещо, нищо не може да го спре.

Каква е рецептата за кариерен успех на Ева Кикерезова?

Постоянството, доброто колегиално отношение и добрият анализ на различните ситуации, в които съм попадала.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Този вид обобщения не са силната ми страна.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Не мисля, че близките ми изпитват някаква кой знае каква гордост. За тях работата ми е нещо нормално и не е, като да ѝ обръщат внимание. Аз съм на същото мнение. Нямам намерение да се чувствам зависима към някаква професия. Мога и се занимавам с много други неща, които са много по-значими от това, да съм телевизионна водеща.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Моят съвет към младите хора е да се образоват колкото се може повече и да развият критично мислене. Да не оставят ситуациите просто да минават покрай тях. Амбициите в един човек се създават още в детските и юношеските години, така че ако зависеше от мен, щях да насоча усилията за мотивация за кариерно развитие в бъдещето именно към подрастващите.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Не само за мен и семейството ми, за целия ни народ бих искала да има обединение на силите ни, за да имаме успех, като нация и повече уважение един към друг.