Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Старал съм се да не си правя дългосрочни планове, защото те никога не се изпълняват и често това оставя след себе си разочарование", споделя Димитър Ганев, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера". 

Кой е той?

Казвам се Димитър Ганев, роден съм във Варна през 1986 година, завършил съм Френската гимназия в родния ми град, а след това специалност Политология в СУ "Св. Климент Охридски". В момента работя като главен асистент в катедра "Политология" в СУ и като изследовател в "Тренд".

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Още в гимназията започнах да се интересувам по-сериозно от политика. За мен нямаше дилема каква специалност ще запиша в университета. Софийският университет ми даде отлична основа на която да стъпя в професията ми. Донякъде случайно се случи така, че веднага след завършването на висшето ми образование започнах работа в една от големите социологически агенции в страната, където проходих в ново за мен поле - това на емпиричните изследвания. Така общо взето паралелно започнаха да вървят тези две направления в професионалния ми път - на политолог и на изследовател на общественото мнение. През 2016 г. с моите колеги Анастас Стефанов и Евелина Славкова основахме изследователски център "Тренд", където работя и до момента. Но никога не изоставих академичното и научното поприще в катедра "Политология" на СУ. Старая се то да не остава на заден план, а напротив - да имам все повече време за него.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Старал съм се да не си правя дългосрочни планове, защото те никога не се изпълняват и често това оставя след себе си разочарование. От гимназията съм си мечтал да се занимавам с политология, политически анализ. В университета се почувствах истински на място и исках да остана там и в друго качество - на преподавател.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Доколкото се занимавам с това, което искам, да, може да се каже, че съм си сбъднал мечтата.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Нищо кардинално.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Намирам ги за изключително важни по няколко причини. Първо - не винаги това с което се сблъскваш в университета отговаря на това, което изисква пазарът. Второ - чрез стаж от месец или няколко месеца можеш да разбереш дали искаш да се развиваш в едно или друго направление на специалността ти. Той може да ти помогне по-бързо да се ориентираш. Трето - стажът е място, в което можеш да започнеш да градиш първата си професионална мрежа. А именно от голямата професионална мрежа зависи и успешното професионално развитие.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да е комбинация от няколко качества. Преди всичко интерес, мотивация и хъс. Да е отдаден студент, с добра академична подготовка и на последно място, но не и по значение - със силни социални умения.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

В университета студентите все още не са достатъчно ориентирани за това накъде да тръгнат, къде да изкарат стаж, коя компания е подходяща. Смятам, че самите преподаватели трябва да полагат повече усилия да ги въвеждат в това и да търсят възможности да помагат на студентите в това отношение. Това не е лесно, но по този начин се прави по-силна връзка между университетите и пазара на труда.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Смятам, че университетите в България дават достатъчно добра подготовка. Разбира се, има по-силни и по-слаби учебни заведения, по-силни и по-слаби специалности, но да се твърди, че в България образованието не струва е просто повърхностно и глупаво съждение. Имаме преподаватели, които са световно ниво като постижения. И съвсем не смятам, че реализацията ти задължително е по-добра, ако си завършил в чужбина. Трябва да се работи още много, разбира се.

Каква е рецептата за кариерен успех на Димитър Ганев?

Няма рецепта. Ако имаше, щеше да е известна и всеки да я прилага.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Интерес, упорство, работа.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Не се изживявам за някакъв пример. Имам познати и приятели, които могат да се похвалят с доста по-сериозни успехи от моите. Колкото до съветите - старая се да съм добър слушател.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да бъдат колкото могат по-активни в това и да не го правят само формално.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Всяка добра новина за мои близки може да ме зарадва.