Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Денислав Борисов.

Кой е Денислав Борисов?

От Радомир, на 36 години. Средното ми образование е с икономически профил, но още тогава знаех, че не това искам да правя в бъдеще. Кандидатствах "Журналистика" в СУ, пиеха ме и така започна всичко.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Както много други хора в медиите - започнах като стажант. За мен има два пътя пред младите хора, които искат да се реализират - да започнат в малка компания, бързо да напреднат там и да имат опит и самочувствие да кандидатстват в по-голяма или да започнат директно в голяма и да чакат търпеливо там да им се даде шанс. Аз избрах първия сценарий и станах стажант в телевизия ББТ, където само няколко месеца по-късно бях репортер на договор и водещ на новини. Това ми даде възможност бързо да навлезе в професията, да натрупам опит и да се науча на много неща.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Като водещ на новините на bTV. И това се случи точно 10 години по-късно. Явно съм имал добър усет за планиране.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Винаги съм казвал, че това, което правя сега, е това, за което мечтаех преди. Знаете какъв е проблемът на мечтите обаче - когато ги постигнеш се освобождава място. Затова моето лично предизвикателство напоследък е да усетя какво друго може да ме развълнува и да поискам силно да постигна.

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Бих бил по-уверен. Силата на младите хора е в тяхната енергия и креативност. Страхуват се да не изглеждат нелепо пред по-опитните, а така може чудесни идеи никога да не видят бял свят.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

За мен са задължително условие, за да натрупа един млад човек знания, опит и увереност. Освен това, стажът показва дали представата за мечтаната работа отговаря на реалността. За мен това е инвестиция в бъдещето, която винаги се отплаща.

Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Истинската конкуренция не е сред вече реализираните хора в дадена сфера, а сред тези, които сега навлизат. Защото те са все по-знаещи и можещи, използват свободно няколко езика, имат висока техническа грамотност. Младите реално впечатляват още с базата, която имат. Могат да получат един стаж, ако покажат желание и енергия, че искат да се учат и че инвестицията в тях ще бъде полезна за компанията, в която кандидатстват.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Когато си на 20, искаш всичко веднага и на момента. А трябва търпение. Вероятно ще трябва да направят компромис със заплащането, което ще получават, или ще трябва да се докажат преди да започнат да получават заплащане. Това са нормални неща, през които всички сме преминали и смятам, че са логични - трябва да работиш пълноценно, да разбираш какво правиш, за да има причина компанията да сключи договор с теб и да плаща за труда ти.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В момента завършвам докторантура по телевизионна журналистика в СУ. Образователната система у нас непрекъснато се реформира и все повече се насочва към практиката. Смятам, че е много важно навреме да се направи срещата между теорията и практиката. Отново, за да се избистри представата на младия човек за попрището, в което е започнал да се развива. Ако не намират това, което търсят, в университета, нека младежите го потърсят в практиката - като стажанти, например. И обратното.

Каква е рецептата за кариерен успех на Денислав Борисов?

Инвестирайте в себе си. Трупайте знания, умения и нещата по естествен начин ще дойдат при вас.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работа, отдаденост, търпение.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

За мен е важно съвети да се искат и дават от хората, които имат компетенцията и знанията за това. По-скоро получавам подкрепа от близките си, а за важните решения се доверявам на собствената си преценка на база опита си.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Срещам се често с млади хора и виждам в тях две крайности - или прекалена амбиция, или крайна незаинтересованост. И двете не са добър път за развитие. Съветът ми е да намерят и знаят добре силните си страни и да работят, за да ги развиват. Тогава ще имат покритие на амбициите си и ще им бъде достатъчно интересно, за да не се превръщат в заложници на това просто да работят нещо, за да изкарват пари.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Всеки родител иска да види децата си успели. Моите родители са доволни, че аз следвах мечтите си и се реализирах благодарение на трудолюбието и отдадеността, на които ме възпитаха. Затова добрите новини, които искам да чета, са свързани с все повече истории на успели хора по целия свят, които вдъхновяват и оставят следа след себе си.

Още любопитни факти за него:

Денислав Борисов е роден е в Радомир, където завършва средното си образование. Продължава обучението си в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където завършва журналистика, а по-късно и магистърска в специалността "Връзки с обществеността".

Любовта му към журналистиката започва още когато е на 10 години. Професионалния си опит започва да трупа като стажант в кабелна телевизия, след което е репортер и водещ на репортерско предаване. На 20 години вече води новини, а няколко години по-късно е водещ на делничен сутрешен блок. Бил е още редактор и монтажист на собствените си материали - всичко това прави с удоволствие, за да разбере журналистиката от всеки ъгъл и за да бъде наясно с всеки детайл. Носител е на отличието на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за стремеж към висока езикова култура в ефир през 2021, както и на журналистическата награда на Асоциацията на българските авиокомпании през 2016.

Когато не води сутрешните и обедните емисии на bTV Новините, Денислав обича да експериментира с различни теми. Може да бъде видян с гумени ботуши в наводнени райони, на полицейски акции или на театрални премиери. Често е сред авторите на bTV Репортерите - предаванията му за легендите по българските земи, за историческата памет на нацията или за тихите герои сред българите, са носители на няколко награди за журналистика. А за Денислав най-голямата награда си остава обратната връзка от зрителите - когато хората наистина харесват работата му и се доверяват именно на него да разкаже техните истории.

В края на 2018 г. Денислав Борисов стартира инициатива, с която насочва вниманието към рушащите се паметници на културата в България. Водещият на bTV Новините следи с интерес фрапиращите примери от последните години, когато се откроиха няколко случая с разрушени, опожарени или просто оставени без никаква поддръжка сгради. Кампанията на водещия не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и "натиска" върху отговорниците за поддържането и възстановяването им. През 2019 получава признанието на Националния студентски дом за принос към възстановяването на опожарените сцени на дома.