Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди 6 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Боряна Братоева.

Коя е Боряна Братоева?

Аз съм Боряна Братоева и съм родена в град Варна. Завърших НАТФИЗ в класа на проф. Маргарита Младенова. От 7 години съм актриса в Драматичен театър Пловдив. Живея в София, което ми дава перспектива да участвам и в други проекти освен театралните в Пловдив.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

След като завърших своето образование в Математическата гимназия в гр. Варна, учих 2 години право.... Преди случайно да попадна в актьорската школа на читалището в моя квартал. Там се запознах с хора, които създадоха една своеобразна магия около мен и неусетно се озовах на кандидат студентски изпит в НАТФИЗ... И изведнъж бях приета и живеех в София, загърбила всичко постигнато до сега. Бих го направила отново!

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Едва ли съм си представяла кариерата ми след 10 години... не, защото не го желаех, а защото обикновено хората, които кандидатстват се подготвят доста време преди това. Не бях чела особено много пиеси и литература свързана с това. И дойде периода, в който трябваше да наваксам това, не съм си и представяла къде ще попадна и с какво трябва да се сблъскам.

Боряна Братоева

Снимка: Диляна Флорентин

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не мисля, че човек трябва да спира да мечтае, да мечтае за големите, хубави и смислени неща. От онзи момент до сега аз успях да осъществя много мечти и се надявам така да продължавам.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих променила нищо, защото грешките са за да се учиш от тях и да се надграждаш като човек. Със сигурност съм щяла да направя други:)

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Няма хора, които са родени напълно научени. Смятам, че стажовете са необходими най-вече за изграждането на човек в определената среда и условията за работа в нея, да се усъвършенства и да придобие нужното самочувствие в нея.

Преди 6 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Със сигурност идеалният кандидат трябва да бъде себе си, трябва да бъде автентичен и да се довери на собствените си знания и интуиция.

Боряна Братоева

Снимка: Диляна Флорентин

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите, които могат да срещнат може и да не зависят изцяло и напълно от тях, в тези случаи трябва да са упорити и да не се отказват от мечтите и себе си. Има и случаи ,в които трябва да положиш огромно количество труд и винаги да знаеш,че можеш и повече... И че можеш още повече да се усъвършенстваш.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Аз смятам, че има много добри университети в България, на много високо ниво. Винаги може да се желае и повече. Едно от нещата, които за мен трябва да се промени изначално и още преди влизането в университета е респектът и уважението към преподавателя, както и тяхното обезпечаване. Отново да стане една уважавана и престижна професия, каквато е била преди.

Каква е рецептата за кариерен успех на Боряна Братоева?

Нямам точно определена рецепта, но вярвам, че трябва да се правят нещата с много сърце, много вяра в себе си и да не спираш да се трудиш и усъвършенстваш и да знаеш, че винаги може и повече.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Начин на живот.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Съветите са свързани предимно с това как да се изграждам като човек и да влагам смисъл в това, което правя. Те изключително много ме подкрепят и имат особено прецизен и добър вкус за кино и театър.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е да не спират да вярват, че и тук могат да се развиват добре и адекватно и постигнат ли го могат да го предадат и на следващите поколения.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Не знам дали е толкова свързана с мен или с близките ми хора... Искам хората да разбират нуждата от култура и изкуство в едно общество... без това никога няма да има цялост в една държава.