Експерти не са единодушни за движението на цените на недвижимите имоти в България. Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", съобщи по време на форум за пазара на недвижими имоти, че през последните няколко месеца търсеното е равно на предлагането. Според експерта това означава, че следващите няколко месеца ще има застой на сделките и съответно застой на цените. Ако търсенето започне да намалява още, а предлагането да го изпреварва, ще има спад на сделките и плавен спад на цените, допълни Гергана Тенекеджиева, цитирана от БТА.

Според нея някои от имотите вече са "изкачили" ценовия връх, като става дума за такива в непредпочитани райони, старите сгради. Според експерта тези имоти вече няма накъде да растат каквото и да се случи с търсенето. В момента предлагането е равно на търсенето и купувачите започват да избират, като положителните черти на имотите започват да стават все по-сериозен фактор върху решението на купувачите, допълни Тенекеджиева.

Антон Андонов - изпълнителен директор на "ЕРА България", изрази съгласие в краткосрочен план с мнението на Тенекеджиева, защото се наблюдава значително поскъпване на имотите за кратък период. Той даде пример с цените от първото тримесечие на 2022 г., които бележат ръст от с около 12 на сто средно за страната спрямо първото тримесечие на 2021 г.

Според Андонов обаче и в дългосрочен план цените на имотите ще продължат да растат. Сред причините е фактът, че българите като цяло живеем по-натясно спрямо гражданите на Европа. Като друг аргумент в подкрепа на мнението си Андонов посочи очакването, че доходите ще продължат да растат в посока настигане на средните за Европа. Най-важен фактор, който в момента движи пазара на недвижими имоти нагоре, е високата инфлация, което кара спестителите да предпочитат да влагат парите си в имоти.

Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ, посочи, че ако се говори за периода до септември тази година, то тогава се очаква да продължи  ръстът на цените - с още около пет на сто. Очакванията на експерта за последното тримесечие на годината са да продължи ценовото плато и след Нова година да се появят първите корекции на цените на имотите. Той аргументира мнението си с това, че през последната година те нараснаха между 15 и 20 на сто само за периода между юни миналата година и края на юни 2022 г. Така имотите стават все по-малко достъпни, особено за клиентите с по-ниски доходи, коментира Борислав Гостев.

Той посочи, че въпреки рекордните резултати, отчетени и в ОББ по отношение на ипотечното кредитиране, определени имоти са били по-достъпни през 2019 г. и началото на 2020 г., отколкото са в момента. Андонов посочи още, че се наблюдава нарастване на доходите на клиентите, които купуват, но то не е толкова голямо, колкото нарастването на цените на имотите. За последните три години има 40 процента ръст на цените на имотите, обобщи Борислав Гостев и допълни, че това е твърде бързо увеличение. По данни на ОББ средният размер на ипотечния кредит през 2020 г. е бил 108 000 лева, през 2021 г. - 124 000 лева, а за първите шест месеца на тази година - до 150 000 лева, а в столицата дори и 212 000 лева, като тенденцията е обвързана с ръста на цените на имотите.

Гергана Тенекеджиева отбеляза, че в момента почти няма имот под 100 000 евро и напомни, че преди няколко години за един имот е имало трима купувачи, а през последните няколко месеца вече има само един купувач за един имот, което прави ситуацията доста непредсказуема.