Устойчиво търсене на имоти, отрицателни реални лихвени проценти в ипотечните кредити и номинален ръст на цените на имоти през следващите три години прогнозира в Стара Загора гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, преподавател в катедра "Управление и администрация" в Икономически университет - Варна, по време на бизнес дискусия за имотния пазар и тенденциите в областта на недвижимите имоти, предаде БТА.

Д-р Владимиров посочи две възможности за развитието на пазара на недвижими имоти у нас през следващите три години.

  • спад на цените на имотите, рецесия, увеличаване на безработицата, спад в доходите на домакинствата, положителни лихвени проценти и затихване на инфлацията;
  • ръст в цените на имотите, ръст на доходите, икономически растеж, устойчива заетост, отрицателни лихвени проценти и повишаване на инфлацията.

По негово мнение втората възможност е по-вероятна, но големият неясен фактор е войната в Украйна.

Инвестициите в недвижими имоти у нас са 2,5 на сто, което е под средното за Европейския съюз от 5,6 на сто. По-малко от нас в имоти инвестират в Гърция, Полша, Словения, Ирландия и Латвия, а най-много средства влагат в Германия, Белгия, Франция, Кипър и Финландия.

От думите му стана ясно, че през миналата година в България са реализирани 247 937 сделки с имоти, което е най-голям брой на покупко-продажбите от 2008 година. Д-р Владимиров уточни, че Стара Загора е единственият регион в България, където цените на жилища ново строителство са по-високи от имотите старо строителство. Той отбеляза, че в региона се забелязва едно добро и устойчиво платежоспособно търсене.

"Домакинствата у нас са сред най-ниско задлъжнелите в Европа и ипотечното кредитиране е ниско в сравнение с Европа", посочи експертът.

Според представители на агенции за недвижими имоти в Стара Загора няма промяна в пазара на наеми в града. За разлика от Пловдив, където интересът към селски имоти е предизвикан от заети в IT сектора, в Старозагорски регион няма такъв сегмент при купувачите. Но къщи в близки села се търсят, най-вече в селата на северозапад - Борилово, Старозагорски бани, Малка Верея и др. Предимно се търсят ремонтирани, нови и готови за живеене имоти, като в тези региони те се реализират на цени над 100 000 евро. Има и цени за селски къщи около 30 000 евро, но става дума за компрометирани имоти, които се нуждаят от големи ремонти. Търсенето на имоти на село е по-голямо от предлагането, показват наблюденията на брокери.