Софиянци са купили и последните обявени за продажба селски къщи в кюстендилското село Шишковци. Най-скъпо продадената - за 35 000 лв., е двуетажна, която е санирана, с подменен покрив и нова дограма. Купувачът е софиянец, даже не се е пазарил, а направо я платил, съобщи struma.bg.

Другата къща, за която сделката бе финализирана наскоро, е продадена за 25 000 лева. Тя също е двуетажна, но значително по-малка. За цена 20 000 лева е купена и още една къща в селото в последните месеци.

Любопитна подробност е фактът, че монасите от манастира "Благовещение" край село Копиловци купили цели три къщи. "Ние в селото си ги знаем като попските къщи. Не знаем обаче за какво са им. Любопитното е, че се събират много хора там в края на седмицата - по десетина човека, какво ли правят, само те си знаят. Нещо като ги потърсиш, само до входа, не те пускат обаче вътре", коментират хора от Шишковци.

Едно от най-евтините имотни предложения е полупаянтова къща, разположена в близост до реновираната, където е живял и творил художникът Владимир Димитров-Майстора.

"Много й се наглеждат на нея. Само че, като се отключи вътре да се види, и мераците на купувачите изчезват. Просто е трудно да си калкулираш колко пари ще дадеш за ремонт. Иначе собствениците искат само 3000 лева", обяснява кметът на населеното място Климент Терзийски.

Масово столичани и чуждестранни семейства започнаха да купуват къщи по селата в Кюстендилски регион. Само в рамките на един месец са регистрирани десетки сделки с посредничеството на местните брокери. "Мога да дам пример със село Неделкова Гращица, което се намира в община Невестино. Там вече не остана къща за продан. Най-много да има една-две, но за тях са обявени нереални продажни цени от 80 хил. евро.

Иначе мнозина предпочитат селото заради добрата инфраструктура и невероятната природа в района. Последната ни сделка беше за къща на два етажа, която се продаде за 60 хил. лв., коментираха от местна агенция за недвижими имоти. Обяснението на брокерите за село Шишковци е в модерните напоследък къщи за гости, които се разкриват. Там не един или двама мераклии са решили да правят къщи за гости с цел привличането на туристи.

"Наскоро германци искаха да си купят семейна къща в селото на Майстора. Даваха 60-70 хил. лв., но до момента не са си харесали нещо определено. Там има запазени и автентични калени къщи", обясняват още брокери от региона.

Иначе най-много се търсят по-малки вили, по възможност състоящи се от 2-3 стаи, и то на цени до 30 хил. лв. "Вече и кюстендилци искат да избягат през уикенда на село. Затова не търсят лукс, а място с най-елементарни битови условия", обясняват брокерите. По техни думи с всяка изминала година намирането на свободни селски къщи в региона ще става все по-трудно. "Повече столичани искат за няколко дни да са далеч от панелката и да си почиват на село. Садят си домати, чушки, ядат пресни зеленчуци и плодове и се радват на природата", обясняват жители на кюстендилското село Раждавица, което става все по-предпочитано място за почивка от столичани.

"От два месеца си търся апартамент в Кюстендил, но давам 20 000 -25 000 лева. Това са пари, които получих като обезщетение, след като ме блъсна кола. Искам да ги вложа в жилище. Досега това, което видях, направо ми идва да се хвана за главата. Апартаментите в крайните квартали на града са по 35 000 лева, обаче в изключително лошо състояние. Натъкнах се на такива с паднали тавани, олющени тапети, напукана мазилка. Мои познати си продадоха наскоро двустаен среден апартамент в кв. "Герена", след като от 6 години се установиха при дъщеря им във Варна. Взеха му 38 000 лева, и си е направо добра цена", коментира 52-годишна кюстендилка, работеща в гръцки цех за обувки.