Офис пазарите в Европа като цяло имаха силно трето тримесечие с ръст на наемните цени от 0,7% спрямо предходните три месеца и 2,5% на годишна база. Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемите, отбелязват от Cushman & Wakefield, цитирани от Инвестор. В Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2.6%.

По данни на компанията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания като Бристол, Единбург и Нюкасъл.

Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента - търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1,8%, докато при търговските улици дори има лек спад от 0,5% в сравнение със същия период на 2017 г.

"Във всички сегменти ключовите европейски пазари като Великобритания, Франция, Германия, Скандинавските страни и Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург), отбелязаха стабилен ръст на наемите, вече достигнаха и дори надскочиха нивата преди кризата. Пазарите в Южна, Централна и Източна Европа бяха по-тежко засегнати, но някои сектори като търговските улици наваксват предишния спад на цените", коментира Найджъл Алмънд, мениджър "Информация и анализи" в Cushman & Wakefield.

В София наемните нива на първокласни складови площи остават без промяна - 4 евро/кв. м. Сходна е картината на търговските улици, където наемните нива на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м.