Наближава края на зимния туристически сезон и според официалните данни на Министерството на туризма той ще е много успешен-увеличава се броя на туристите, подразбира се увеличаване на приходите. В същото време преглед на специализирани сайтове за имоти показват истински бум на офертите "продава" за имоти в Банско.

Повече от 500 са предложенията за покупка, като в тях са представени всички типове имоти - апартаменти, къщи, хотели, земеделска земя, парцели. Има скъпи имоти - два от обявените за продажба хотели са обявени за над 4 милиона евро, има и два хотела, на които не се почова цена, обявени са "по договаряне", но според изнесените данни със сигурност ще са струват и повече.

Евтините оферти са при апартаментите. От години се говори за презастрояване на района, за неудобствата, които постоянното строителство създава на хората, купили вече имоти. Но процесите явно продължават. Цените на едностайните и двустайни жилища в банско варират от 311 до 520 евро на квадрат. Така цената на жилище от 66 м2 е 27 000 евро, а на жилище от 40 м2 пада до 11 000 евро. Почти навсякъде в тези оферти се уточнява - таксата за поддържане на имота е ниска.

Предлагането на парцели е по-малко, в сравнение с имотите в сгради, но го има. Просто е чудно как след десетина години бясно застрояване са оцелели още такива парцели. Цените им са доста различни - има цени под 100 евро на м2, най-ниските стойности са около 50 евро, има и по близо 200 евро.

Освен офертите в специализирани сайтове, не са малко и възможностите да се купи имот в Банско и на търг, обявен от частни съдебни изпълнители. В момента това са близо 60 имота, като отново са представени всички типове - хотели, парцели, апартаменти, къщи.

 

 

Цените, от които стартират търговете, не са много по-различни от офертите в сайтовете за имоти. Апартаментите са най-евтини, варират от 11 000 до 15 000 евро. Почти всички са обзаведени с най-необходимото. Продават се и заведения, както и земеделска земя с възможност да влезе в регулация.

Според брокери, работещи на този пазар, има регистрирано увеличение на предлагането на имоти в Банско сега в сравнение с миналата година. Причината за това е икономическа - има пренасищане на предлагането на имоти и доста по-малко купувачи. Финансовите инвестиции в зимния ни курорт явно не са това, на което инвеститорите са разчитали.