Финтех сайтът Money Transfers определи най-евтините градове за купуване на имоти на квадратен метър от чужденци. Използвайки данни от Numbeo - уебсайт за сравнение, който предоставя обобщения на разходите за живот в големите градове по света, Money Transfers състави списък на най-евтините европейски градове. Доминират източноевропейските градове, включително и два български - Бургас и Пловдив, информира Business Insider.

Numbeo осреднява предоставените от потребителите разходи, включително средната цена на квадратен метър за апартаменти в центъра на града. Въпреки че методологията разчита на потребители по целия свят, които въвеждат точно своите разходи, тя е ценен инструмент за сравнение между градовете.

Money Transfers изключи градове в Украйна и Русия от своя списък.

Eто и топ 9 на градовете в Европа с най-евтини жилища за чужденци:

На девето място е Орадея, Румъния. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 178 070,28 долара. Един от най-красивите румънски градове е разположен от двете страни на река Крису, намира се само на 13 километра от румънската граница. Този град е известен като център както за икономически, така и за културни мероприятия и може да се похвали с богатство от архитектура в стил Ар Нуво. Чужденците от Европа имат право да купуват имоти в Орадея. Идващите извън Стария континент също могат да купуват имоти, но не могат да придобият пълна собственост върху земята.

На осмо място е Патра, Гърция. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 174 760,67 долара. Патра е крайбрежен град с множество исторически обекти, сред които римският Одеон. Древният развлекателен център сега е основното място за Международния фестивал в Патра, празник на музиката, танците и изкуството. Чужденците могат да купуват и продават имоти в Патра.

На седмо място е Сибиу, Румъния. Средната цена за апартамент от 100 кв. метра е 165 398,36 долара. Разположен в сърцето на Румъния, Сибиу е град, пълен с история. Той може да се похвали с многобройни музеи, включително прочутия Национален музей на Астра - най-голямото изложбено пространство на открито в Европа. Емигранти извън ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) могат да притежават недвижими имоти в града, но са ограничени да притежават земя. Чужденците от Европа обаче са свободни да правят и двете.

На шесто място е Крайова, Румъния. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 161 142,09 долара. Крайова се намира близо до река Жиу в Югозападна Румъния. Една от най-големите забележителности на града е Parcul Romanescu, признат за най-големия градски парк в Румъния. Гражданите на ЕС и ЕИП имат право да купуват имоти в Румъния. Въпреки че чужденците, които идват извън Европа, също могат да купуват имоти, те не могат да придобият пълна собственост върху земята.

На пето място е Бургас, България. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 147 839,06 долара. В краткото описание на Money Transfers се казва, че Бургас се намира на брега на Черно море. Градът предлага много природни забележителности като Морската градина, огромен парк с дървета и растения от различни краища на света. Чужденците могат да притежават недвижими имоти в Бургас, но не и земята, върху която се намират.

https://3e-news.net/bg

На четвърто място е Пловдив, България. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 142 105,63 долара. В краткото описание на Money Transfers се казва, че Пловдив се намира в южна централна България и е вторият по големина град в страната. Това е домът на Античния театър на Филипопол, известен като един от най-добре запазените антични театри в света. Както и в Бургас, нерезидентите могат да купуват недвижим имот в Пловдив, но не могат да притежават земята под него.

На трето място е Мостар, Босна и Херцеговина. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 138 777,39 долара. Разположен по поречието на река Неретва, Мостар е една от най-популярните дестинации в Босна и Херцеговина. Малкият град е известен най-вече с джамията Коски Мехмед паша, архитектурна забележителност, построена през 1600 г. Чужденците могат да придобиват и продават имоти в Мостар, което обаче зависи от споразумение за реципрочност между Босна и Херцеговина и родната страна на купувача.

На второ място е Кишинев, Молдова. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 138 345,05 долара. Молдовската столица може да се похвали с редица архитектурни зебележителности, като Триумфалната арка. Наричан още "Светата порта", паметникът е построен през 1840 г. в чест на триумфа на Русия над турската армия. Чужденците са свободни да купуват и продават неземеделски имоти.

На първо място, най-евтин е Битоля, Северна Македония. Средна цена за апартамент от 100 кв. метра е 97 942,75 долара. Битоля е вторият по големина град в Република Северна Македония и е дом на античния град Хераклея Линкестис, обявен за обект на световното културно наследство. В наши дни градът е признат за културен център на Македония. Чужденците могат да купуват имоти, но това зависи от споразумение за реципрочност между Северна Македония и тяхната родна страна.