Къса ли е паметта ни и забравихме ли 2008 година? Това се питат експерти, наблюдаващи тенденциите на пазара за имоти у нас през последните шест месеца. Нека припомним, през първата година на кризата цените на жилищата в България достигнаха много високи нива, като София, Варна и Бургас бяха лидери по поскъпване.

След като стана ясно, че ипотечният бум отминава, цените рухнаха и то чувствително. хората, купили в навечерието на кризата загубиха и то много. Още се разказва сред софийските брокери за една класическа сделка през 2008 година, когато апартамент на ул. "Раковски" в София бе продаден от наследниците -евреи за 3000 евро на квадратен метър, а след рухването на цените стойността му падна до 1500 евро на квадратен метър. И то в рамките на четири месеца.

Днес нещата като че ли се повтарят. Цените растат с дни, сделките стават на все-по високи нива. Ако погледнем статистиката за средните цени на двустайните апартаменти в столичните райони, ще видим , че нивото от 1000 евро на квадрат е преминато в половината от тях. И тъй като са средни цени, в отделни райони има и нива от 1800-2200 евро на квадрат. Изключенията- трите части на "Обеля", две части от "Надежда", повечето от "Люлин".

Средната цена на квадрат за двустаен апартамент в най-скъпия столичен квартал- "Иван Вазов" е 1851 евро, в "Лозенец"-1542 евро.

Сделките също се увеличават. Според данни на Агенцията по вписванията през първите три месеца на 2018 година има регистрирани 5631 сделки, докато за същия период преди година те са били с над 600 по-малко.

Ниските все още ипотечни лихви и икономическата активност са двете основни причини за увеличаване на сделките. Купувачите отново са две основни групи-млади семейства на възраст 35-40 години, които търсят по-голямо жилище поради раждането на дете или като инвестиция. Втората група са чистите инвеститори-те купуват, за да защитят парите си при ниските, близки до нулата банкови лихви и увеличаващите се разходи за обслужването им.Тук прави впечатление появата на солидна група хора, работещи и живеещи извън столицата ,които инвестират в имот в София. Причината е ясна-тенденциите в столицата са различни, тук цените се държат стабилно и досега не е имало сериозни трусове, като изключим 2008-2009 година. Вероятно заради тази група инвеститорите в имоти са се увеличили двойно в сравнение със средата на миналата година.

Интересни събития има и в двата сегмента-луксозния и най-евтиния. 70% от сделките с жилища от средновисок и висок клас в София през първото полугодие на 2018 г. са за имоти на етап "в строеж", сочат данни на консултантската компания Colliers International. това със сигурност показва ,че се купуват от инвеститори, които не бързат да се нанесат в жилището.

През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент - до 300-350 000 евро. Сделки се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел.

Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена, съобщават от ues.bg.

При евтиния сегмент на панелките има интересно развитие. Сред офертите се появиха и такива с цена на квадрат от 1100-1200 евро. така при квадратура от 63-70 м2 има и цени от 80-85 000 евро. тези цени са за имоти след основен луксозен ремонт, пишат продавачите. Брокери твърдят, че и за тези жилища има интересуващи се и купуващи. Решаващо било локацията, близост до метро и градски транспорт, както и етажността.

Според данни на агенции за недвижими имоти, в столицата от целия наличен жилищен фонд има около 26-30% неизползван от собствениците. Купени за инвестиция или от хора, живеещи и работещи постоянно в провинцията, всички тези имоти едва ли ще излязат на пазара. Но има една част от тях, чиито собственици чакат още по-високи цени и ще продават. колко са те-никой не би могъл да прогнозира.

Докъде ще стигнат цените на жилищата в София? Вероятно нивата от 2008 година ще бъдат задминати, прогнозира брокерът Стефан Христов. Той очаква средните цени при най-търгуваните двустайни апартаменти да преминат 1300 евро на квадрат. Ще се повтори ли обаче пукането на ценовия балон и евентуално кога е въпрос с повишена трудност. Че този пазар е цикличен и възходите често са последвани от спадове е стара истина. Но винаги има и изненадани от срива на цените, а и губещи от такова развитие. поне до лятото на 2019 година лихвите в еврозоната, а много вероятно и у нас ще останат на ниски равнища, значи, има терен цените да се увеличават. Може да е с малко, но ще растат. Защото излишните пари на българите нямат много алтернативи за инвестиция-освен имотите, другото е малко използвано при слаборазвития ни фондов пазар и рисковете при покупка на скъпоценности.