Най-голямата сделка за годината с жилищен имот в Лос Анджелис е извършена от българин. С тази новина излезе американското издание "Варайъти", което назовава и имената на купувача - Христо Йорданов Христов. Става дума за огромно имение с обща площ от над 30 декара, от които 1325 кв. метра са застроени. Крайната цена е в размер на умопомрачаващите 34 640 000 долара. Имотът първоначално е бил оценен за 55 милиона, "така че Христов - или който действително е купил този колос - е сключил добра сделка, но разбира се това зависи от гледната точка", заключава "Варайъти".

Снимки от луксозното имение вижте тук>> 

Според "Варайъти" става дума за "изтъкнат търговец на оръжие от България или негов едноименник". Първата част от предположението изглежда напълно достатъчна, след като бизнесмен с тези имена отдавна е популярен в медиите у нас. При това не само в качеството си на оръжеен търговец, а и на специалист в покупко-продажбата на луксозни имоти.

Христо Христов стана известен през 2013 година, когато инвестира над 2 млн. евро в апартамент в една от най-скъпите сгради на австрийската столица Виена. Според местното издание "Виртшафтсблат" негови съседи там са петролни шейхове, шефове от "Газпром", германски и австрийски предприемачи - до един милиардери.

Още тогава става ясно, че Христов не купува имота за собствено ползване, а с инвестиционна цел. Той е избрал възможно най-евтиния апартамент в сградата, който по-късно да препродаде на многократно по-висока цена заради елитната компания около него.

С много висока степен на вероятност може да се предположи, че стратегията е дала резултат, след като 6 години по-късно Христо Христов продължава да развива имотния си бизнес, при това в далеч по-големи мащаби. Това е и причината, поради която едва ли някой ще го види да обитава новозакупеното имение в Бевърли Хилс.

Сделката във Виена стана повод в българските медии да се появат детайлни публикации за бизнеса му. Към 2013 г. 53-годишният тогава мъж е съсобственик на една от най-мощните оръжейни фирми у нас- "Сейдж консултантс".

През февруари 2012 година Министерството на отбраната подновява лиценза за внос и износ за следващите 3 години. В последните години фирмата на Христов се свързва с взривовете край Петолъчката и с приватизацията на ВМЗ-Сопот. През юни миналата година избухват взривове в складовете на "Берета трейдинг" и убиват 3-ма души. Унищожени са боеприпаси за десетки милиони. Една от фирмите, които ползва складовете на "Берета", е "Сейдж консултантс" на Христо Христов и съдружника му Генчо Христов.

През февруари прокуратурата обвини собственика на "Берета" Денислав Делев и управителя на фирмата му. В същото време тече и търговско дело, по което ищец е фирмата на Христо Христов, а ответник - "Берета Трейдинг". Искът е за 30 милиона лева щети от взрива, като "Сейдж консултантс" искат "Берета трейдинг" да бъде обявена и в несъстоятелност, за да изплати щетите, виновно причинени от взривовете в складовете.

Всъщност "Сейдж консултантс" е държала там военна продукция за милиони, която е напълно унищожена, разказва в своя публикация в. "24 часа" и допълва, че се преполага, че това са били взриватели, с които фирмата на Христов активно търгува на международния пазар.

През 2011 г. избухва друга афера с военна техника на "Сейдж консултантс". От влакова композиция в Румъния изчезват 64 стари взривателя, собственост на фирмата. Те са предназначени за съвременния вариант на легендарната руска "Катюша". Пътували са в посока Сопот, където вероятно са щели да бъдат преработвани. По-късно румънците откриват повечето от взривателите, собственост на родната фирма.

Дестинацията Сопот също не е случайна. Фирмата на оръжейния търговец Христо Христов бе един от четирите кандидата за приватизацията на военномашинния завод, но отпадна, защото не изпълнява всички условия. В годините назад фирмата на имотния българин печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията.