До момента през 2023 г. двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на все още изгодното банково финансиране. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, цитирана в прессъобщение на компанията и от БТА.

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите и търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите "Банишора" и "Малинова долина", където се развива сериозна строителна дейност, посочва Стойкова. Цените в тези райони все още остават сравнително по-ниски, когато се съпоставят с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град.

С урбанизацията и развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите "Овча купел" и "Карпузица" (Княжево). Районите на "Младост" остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по бул. "Цариградско шосе" и в Бизнес парк София.

Пандемията активира и нови ниши в жилищното пространство. Увеличава се делът на купувачите, които търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси, сочат данните на компанията.

В годините след пандемията се наблюдаваше сериозна активност в строителния сектор, напомнят от компанията и допълват, че 2021 г. беше отчетена като рекордна по отношение на новоиздадени разрешения за строеж в столицата. Нулевите банкови лихви и евтиният достъп до кредитиране - и за инвеститори, и за купувачи, както и несигурността на финансовите пазари, отключиха "апетита" към инвестиционната перспектива пред недвижимите имоти.

Това създаде нова тенденция на пазара, която две години по-късно продължава да е устойчива, отбелязват от компанията. Интересните и качествени проекти се купуват в много по-ранен етап на строителство - още "на зелено", и при завършване на сградата на пазара обикновено остават едва най-големите или неатрактивни жилища. Разлика в цената може да се търси по-скоро във времето - с това как расте тя от момента на закупуване на дадено жилище, до момента на неговото завършване. Ръстовете от 20-30 на сто, на които бяхме свидетели, дадоха добра възможност за бърза инвестиция и препродажба, но тези движения се забавят през тази година, посочват от компанията.