Настоящата ситуация е много добра възможност за продавачите да реализират бързи сделки на най-добрите нива от 20 години насам, смятат експерти

По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилища през второто тримесечие на 2023 г. са 5198, с над 27% повече от същото тримесечие на миналата година. Най-голям е броят на новите сгради и жилища в София, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища по области през второто тримесечие на 2023 година

 Сред пуснатите в експлоатация нови обекти най-висок е делът на жилищата с три стаи (32.9%), следван тези с две стаи (32.0%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.2%.

Двустайните апартаменти - най-търсени

Националната статистика отразява и характеристиките на търсенето, които брокерите отчитат. До момента през 2023 г. двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на все още изгодното банково финансиране. Това споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, една от водещите агенции за недвижими имоти у нас.

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите Банишора и Малинова долина, където кипи сериозна строителна дейност. А цените в тези райони все още остават сравнително по-ниски, когато ги съпоставяме с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град. С урбанизацията и развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите Овча купел и Карпузица (Княжево), отбелязват от агенцията за недвижими имоти. Районите на Младост остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и в Бизнес Парк София.

Пандемията активира и нови ниши в жилищното пространство. Увеличава се делът на купувачите, които търсят по-големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Ръстът в цените се успокоява

1550 евро/кв.м. е средната цена на закупените жилища в София през третото тримесечие на 2023 г. по данни на агенцията за недвижими имоти. Това e ръст от около 6% спрямо година по-рано. След бурната динамика в строителство и търсене и драстичното поскъпване от над 20% през 2022 г., сега като че ли виждаме успокояване на пазара. Цените продължават да се покачват, но вече със забавен темп, отразявайки инфлационните процеси в икономиката и нужното плавно "наваксване" на София спрямо пазара в другите големи европейски градове. Средният размер на реализираните сделки за покупко-продажба през изминалите 9 месеца е около 130 000 евро, обобщават от BULGARIAN PROPERTIES.

Имотният пазар продължава да е изключително активен. Голяма част от търсенето все още остава неудовлетворено, което дава възможност за сключване на бързи сделки при доста атрактивни нива за продавачите. BULGARIAN PROPERTIES споделят, че със своя 20-годишен опит и наблюдение на пазара виждат настоящата ситуация като много добра възможност за продавачите да реализират атрактивна печалба от своите имоти.

 

Източник: Bulgarian Properties

Новото строителство се купува още "на зелено"

В годините след пандемията наблюдавахме сериозна активност в строителния сектор. 2021 г. беше отчетена като рекордна по отношение на новопредоставени разрешения за строеж в столицата. Нулевите банкови лихви и евтиният достъп до кредитиране - и за инвеститори, и за купувачи, както и несигурността на финансовите пазари, отключиха апетита към инвестиционната перспектива пред недвижимите имоти.

Това създаде нова тенденция на пазара, която две години по-късно продължава да е устойчива. Ако преди години сме били свидетели на немалка ножица между завършено строителство и обекти "на зелено", то днес не може да се открои такова разграничение. На практика предлагането на завършено строителство почти няма, ако изключим индивидуални сделки на частни лица.

Интересните и качествени проекти се купуват в много по-ранен етап на строителство и при завършване на сградата на пазара обикновено остават едва най-големите или неатрактивни жилища. А разлика в цената можем да търсим по-скоро във времето - с това как расте тя от момента на закупуване на дадено жилище до момента на неговото завършване. Ръстовете от 20-30%, на които бяхме свидетели, дадоха добра възможност за бърза инвестиция и препродажба, но тези движения се забавят през тази година, споделят от BULGARIAN PROPERTIES.

Източник: Bulgarian Properties

Цените в Пловдив, Варна и Бургас растат по-бързо

Средните цени на жилищата почти се изравняват в градовете Пловдив, Варна и Бургас, като в момента там сделките се движат в порядъка 1150-1200 евро/кв.м. През 2023 г. се наблюдава по-висок темп на нарастване на тези цени в сравнение със София, но очакванията на брокерите са отново за успокояване.

Интересно е да се отбележи, че в големите градове у нас ръстът в жилищата все още изпреварва ръста при заплатите - т.е. покупката на жилищен недвижим имот става по-недостъпна. Анализаторите отбелязват обаче, че този ефект вече се стопява.

Колко струва имотът ми?

В помощ на участниците на пазара на недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES създават онлайн калкулатор, с който за секунди получаваме експресна оценка за пазарната цена на нашето жилище.

Имотният калкулатор не е оферта за покупка, но дава отличен ориентир за тенденциите на пазара и точката на реалните сделки. В удобната форма на калкулатора е необходимо да попълним основни характеристики като населено място и квартал, вид строителство и година на сградата, квадратура и пр. Платформата веднага изпраща на нашия мейл обратна информация за ориентировъчната цена, която можем да търсим за имота. А в директна консултация с експертите на компанията можем да прецизираме нашата оферта към пазара и да получим професионална помощ за успешна продажба.

Колко струва твоят имот? Заяви онлайн оценка сега!Материалът е предоставен от BULGARIAN PROPERTIES