Представете си, че отивате да си купите нова кола и установявате, че има само три или четири модела, всички в един и същи цвят. Или да посетите местния супермаркет и да откриете, че рафтовете са заредени само с по един вид хляб, месо и зеленчуци. Ретроспекция към комунистическите страни от бившия Източен блок? Не, това е пазарът на новопостроени жилища в Обединеното кралство през 21 век.

Британците, които купуват нови жилища, го правят предимно от малка група големи компании, които разработват големи обекти със стотици подобни на вид къщи. Това е модел, напомнящ повече на ръководените от производството планирани икономики на бившия Съветски съюз, отколкото на предприемачеството в малкия бизнес, което управляващата Консервативна партия на Великобритания обича да подкрепя. Основни характеристики са недостатъчно предлагане, ограничен избор и липса на реакция към потребителското търсене. Дори министърът по жилищното настаняване Майкъл Гоув се оплака от грозотата и лошото качество на еднаквите имоти, произведени от индустрията.

Не всички пазари на имоти в развитите страни работят по този начин. Всъщност повечето не го правят. В Германия можете да отидете на уебсайт и да изберете измежду 2400 проекта за къщи и 350 строителни компании, които ще строят според вашите спецификации. Това е пазарът на жилища за самостоятелно поръчване и това е начинът, по който повече от половината германски собственици купуват имоти. Моделът е разпространен в Европа и други части на света, като представлява 60% от пазара в Австрия, 51% в Япония, 36% в Полша и 31% във Франция. Във Великобритания делът е 5%.

Д

али повечето купувачи на жилища в Обединеното кралство осъзнават колко различен е пазарът от другите страни? Съмнявам се; в противен случай ще има по-голям глас за промяна. Хората купуват новопостроени къщи, защото това е, което предприемачите продават. Ако искате нов дом, тогава за повечето хора това е единственият начин да го получите. Мнозина обаче ги избягват, възпирани от еднаква продукция, малки стаи и истории за лошо строителство. Само 33% от хората биха обмислили закупуването на ново строителство, според проучване на Home Builders" Federation, търговска организация за големи предприемачи. Аз съм с мнозинството: когато семейството ми търсеше дом миналата година, се спряхме на имот, построен преди почти век.

Това пристрастие срещу новото е аномалия. В повечето области на живота по-ново означава по-добро. Вижте как са се променили автомобилите, телефоните или прахосмукачките в сравнение с преди 40 или 50 години. Качеството и разнообразието са склонни да се подобряват с напредването на знанията и опита в производството и с конкуренцията, която тласка компаниите към иновации. Във Великобритания липсата на конкуренция намали натиска върху строителната индустрия да се придвижи нагоре по тази крива.

Пазарът става все по-консолидиран. Още през 1988 г. малки и средни предприемачи строяха две трети от всички домове в Обединеното кралство; това оттогава се е свило до едва 12%, според поръчан от правителството преглед от 2021 г. на пазара на жилища по поръчка и самостоятелно строителство. Делът на разрешенията за планиране, заети от проекти с повече от 500 единици, се е увеличил повече от два пъти през десетилетието до 2021 г., докато делът на малките парцели, наброяващи 10 къщи или по-малко, се е свил наполовина.

Междувременно напредъкът в строителните техники не успя да се утвърди. Съвременните методи на строителство - общ термин, който обхваща различни форми на сглобяеми, модулни и фабрично произведени жилищни елементи - са централни за пазара на жилища за самостоятелно поръчване в континентална Европа. СМС жилищата са поефективни по отношение на енергията и труда, пощадящи околната среда и позволяват много поголяма персонализация на дизайна, отколкото жилищното строителство с голям обем. И все пак тенденцията не е навлязла значително в Обединеното кралство въпреки подкрепата от правителствената политика. Липсата на самостоятелно строителство е "найголямата единична разлика" между жилищните пазари на Великобритания и други развити страни, ми каза Андрю Баддели-Чапел, политически директор на National Custom and Self Build Association. Самостоятелно поръчаните жилища представляват "огромен липсващ пазар", каза той. Причините, поради които самостоятелното строителство не успя да се развие във Великобритания, са многобройни и взаимосвързани. Не е лесно да разпечете торта. Пазарът се е развил в отговор на съществуващите стимули, които облагодетелстват големите строители на жилища - особено в критичната област на предлагането на земя и договарянето на сложна и отнемаща време система за планиране, базирана на съгласие. За да станат мейнстрийм, жилищното строителство със собствена поръчка трябва едновременно да преодолее няколко предизвикателства, сред които: осигуряване на много по-голям достъп до земя; преодоляване на "не в задния ми двор" или NIMBY, местна съпротива срещу строителство; промяна на лошия образ на новопостроените домове в съзнанието на потребителите; и убеждаване на кредитори да финансират проекти за самостоятелно изграждане. Наградата за успех ще бъде значителна. Освен че ще доведе до по-привлекателни и разнообразни градски пейзажи, това ще добави още един канал за доставки в страна, която постоянно не успява да постигне целта на правителството да строи 300 000 жилища годишно. Ако самопоръчаните жилища допринасят за 40% от предлагането, което е средно за развитите нации, това ще бъде повече от 90 000 единици годишно. По-големият сектор на самостоятелно строителство също би съживил редиците на малките и средни строителни компании, които отново страдат от забавянето на пазара на имоти.

Дълбока ирония е, че четири десетилетия след забележителната инициатива на Маргарет Тачър за създаване на нова класа на собственици на имоти чрез разпродажба на социални жилища и почти 14 години от сегашния период на консервативното правителство, Великобритания има пазар на новопостроени жилища, който е повече сталинистки отколкото тачъристки. На практика страната получава най-лошото от двата свята: система, в която продукцията прилича на резултата от централното икономическо планиране, но където свръхголемите печалби на производителите попадат в частни, а не в обществени ръце.

Когато пазарите се провалят, правителствата трябва да се намесят. Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще спечели изборите, които се очаква да се проведат тази година, и нейният непосредствен фокус - разбираемо - вероятно ще бъде върху масовата доставка на жилища на достъпни цени. Но процъфтяващият сектор на жилищното строителство със собствена поръчка все още може да играе роля в облекчаването на жилищната криза, както и в съживяването на конкуренцията и повишаването на удовлетвореността на потребителите. Британският комунистически жилищен модел е узрял за капиталистическа революция.

Матю Брукър е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ бизнеса и инфраструктурата. Преди това е бил редактор в Bloomberg News и South China Morning Post.