След опустошителния пожар в понеделник в катедралата Нотр Дам възниква големият въпрос за застраховката на сградата. Историците вече изчислиха, че реконструкцията на почти 900-годишния паметник може да струва няколко милиарда евро. Но Нотр Дам няма реална застраховка. Катедралата принадлежи на Франция. Такъв е случаят с всички религиозни институции, които са построени преди 1905 г. - преди разделянето на църквата от държавата, съобщава Инвестор.

Според правителствен източник, цитиран от всекидневника Le Parisien, катедралата не е застрахована. Държавата е задължена да прави това само за сгради, но не и за исторически паметници. Също така произведенията на изкуството са застраховани чрез държавата, доколкото те принадлежат на нея, а не на фондации или на самата църква.

Що се отнася до възможната застраховка на църквата, засега няма подробности. Повечето от тези творби не са застраховани, казват експерти, защото тяхната стойност не може да бъде оценена. Във всеки случай никаква застраховка не би била достатъчна, за да се платят щетите. Айфеловата кула е застрахована срещу пожар, но само в размер на 200 милиона евро. За незастраховането си има една причина: премиите всяка година са по-високи от действителните разходи за обезщетението.

И това ще значи, че Франция ще трябва да плати разходите. Президентът Еманюел Макрон обеща, че Нотр Дам ще бъде възстановена в рамките на пет години. Ремонтите се финансират предимно с държавни разходи. Но държавата вероятно няма да трябва да бръкне дълбоко в джоба си в този случай, тъй като големите компании във Франция, включително семейство Пино (Kering), Бернар Арно (LVMH) и няколко други, вече са обещали над 800 милиона евро. А семейство Пино дори заяви, че няма да иска да получи данъчни отчисления от държавата за това дарение.

За сметка на това към касата може да бъдат приканени застрахователни компании. Ако се окаже, че дадена фирма има вина за пожара, то носи отговорност. Изпълнителите, които работят в църквата, имат собствени застраховки, които покриват дейността им. Въпреки това, със сигурност не в размера, който се цитира. Повечето от тези застраховки са сключени само с покрития за около 10 млн. евро.

Ако щетата надвишава застрахованата сума, изпълнителят може да носи отговорност. Но за да не фалира самата компания, в такива случаи държавата обичайно плаща останалата част от сумата.

За 2019 г. Франция е заделила общо 345 млн. евро за щети в бюджета на Министерството на културата. Тъй като щетите в този случай надвишават сумата, ще трябва да се изчисли сума за щетите за няколко години напред. Ето защо Макрон разчита и на държавен фонд, в който всеки да може да дари средства.