Имотният пазар в София започна леко да се охлажда, а голямата новина е, че лихвите по жилищните кредити започват тенденция на ръст. Това отчитат в свой анализ от агенцията за недвижими имоти "Адрес". Специалистите обясниха, че за второто и третото тримесечие на 2018 г. се наблюдава лек спад на сключените сделки спрямо същия период на 2017 г.

"Спадът е незначителен и е в рамките на статистическата грешка. В същото време обаче активността на търсещите покупка на имот продължава да е висока - просто хората оглеждат апартаменти, проучват пазара, но изглежда цените често ги карат да се въздържат от покупка", казва Георги Павлов, изпълнителен директор на най-голямата агенция за недвижими имоти в страната - "Адрес".

По думите му ако отчетеният спад на сделките през второто и третото тримесечие на годината продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия на пазара на имоти.

В момента цените на имотите продължават да растат. В София например средният ръст на цените през септември 2018 г. спрямо септември 2017-а е 7,7%, а наскоро Евростат отчете, че поскъпването на жилищата в България е сред най-високите в Евросъюза.

Любопитното е, че в столицата най-голямо поскъпване има в доста крайни квартали, които доскоро не са предизвиквали интерес. В "Дружба" например имотите са се вдигнали с 12,59% на годишна база, в "Люлин" - с 11,31%,в "Овча купел" - с 11,52%, в "Красно село" - с 9,6%.

Само в част от тези квартали има нови проекти, които биха могли да обяснят този ръст на цените. Според Павлов обаче има по-генерално обяснение: в периоди на покачване на цените много хора, които наистина се нуждаят от жилище, се насочват към по-бюджетен избор. "Те се задоволяват с един панелен апартамент, защото толкова могат да си позволят и това обяснява ръста на цените в тези квартали.

Въпреки повишението там нивото на цените е все още по-ниско отколкото на други места", каза Павлов.

Според него в условия, в които вече над 50% от покупките на жилища се правят с помощта на ипотечни кредити, единственият начин за спиране на ръста на цените е лихвата по тях да се увеличи.

"Според мен, когато тя се покачи с един процентен пункт, това веднага ще доведе до поевтиняване на жилищата с поне 5-10%", каза Павлов.

Той обаче се въздържа да направи прогноза кога се очаква това да се случи, тъй като по принцип мерките на ЕЦБ за повишение на лихвите се очаква да се проточат във времето. В момента лихвите по ипотечните кредити у нас се движат между 2,9 и 3,5%, и само в редки случаи стигат до 4%.

Ръст на цените в София по квартали за септември 2018-а спрямо септември 2017-а:

Борово 7,65%

Дружба 12,59%

Иван Вазов 6,89%

Изток 6,95%

Красно село 9,6%

Кръстова вада 6,27%

Люлин 11,31%

Младост 5,96%

Овча купел 11,52%

Обеля 3,65%

Хаджи Димитър 7%

Яворов 9,83%