Инвеститорите, които купуват недвижима собственост в Европа може да са съблазнени от изгодните цени в Турция, поради обезценката на турската лира, но това си остава рисково вложение, дори и ако националната валута на страната се стабилизира. Това пише в анализ MarketWatch.

Както е известно, турската лира загуби близо 45% от стойността си спрямо долара от началото на годината, като само в последните две седмици сривът й достигна 25%.

Това провокира инвеститори да заложат на ниските цени и да купуват имоти в страната, въпреки предупрежденията на експерти.

Освен политическите рискове заради влошаване на отношенията със САЩ, в турция има и чисто икономически проблеми. Евтината лира доведе много от строителните компании пред угрозата да фалират, след като турските клиенти масово се отказват да купуват вече завършени жилища. По данни на статистиката през май в страната е имало 2 милиона жилища завършени, но непродадени. В същото време в големите градове като Истанбул има много имоти, собственост на чужденци, които сега панически се опитват да ги продадат и това сваля цените още.

"Нима ще поискате да вложите пари в страна, която може да бъде санкционирана много сериозно от САЩ, а ако това стане парите ви ще се обезценят", казва известният адвокат Едуард Мермелщейн от Ню Йорк, специализирал се в работата с елитни клиенти на недвижимости.

Според него, стилът на управление на президента Ердоган много напомня на този на президентите на Русия и Венецуела-страни, които изпитват сериозни икономически трудности.