Въпреки геополитическата несигурност и забавянето на икономическия цикъл инвестициите на глобалния имотен пазар отчитат значителен ръст от 18% на годишна основа и достигат нов рекорд от 1,6 трлн. евро (1,8 трлн. долара) през 2018 г. Това показва годишният доклад Winning in Growth Cities на консултантската компания Cushman&Wakefield. Той изследва инвестиционната активност в бизнес имотите в света, като оценява градовете според успеха им в привличането на капитал.

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти с 18% се дължи главно на Азия, която е както източник на капитал, така и инвестиционна дестинация, като инвестициите на континента съставляват 52% от общата активност, а азиатските купувачи са отговорни за 45% от трансграничните инвестиции.

"Не съществува недостиг на капитали, насочени към недвижими имоти в различни райони и рискови профили. Всъщност, наблюдаваме, че много инвеститори увеличават влаганите капитали в имоти и развиват стратегиите си, за да позволят разнообразно предлагане и рискова търпимост", казва Карло Барел ди Сант"Албано, ръководител на отдел "Глобални капиталови пазари" в Cushman&Wakefield.

"Това са ключовите фактори, които определят дали обемите ще продължат да растат. При настоящата среда те може да надхвърлят настоящите нива с до 2% догодина. Ръстът вероятно ще се дължи предимно на глобалното купуване, но инвеститорите трябва да следят внимателно структурните промени на наемния пазар като възможност и предизвикателство", допълва той.

"Има ясни и според мнозина нарастващи рискове в макроикономическата среда, но нищо не говори, че цикълът е напът да приключи или, че предстои рецесия", отбелязва Дейвид Хъчингс, ръководител на отдел "Инвестиционна стратегия и капиталови пазари в Европа, Близкия изток и Африка" в Cushman & Wakefield.