Френски съд сне всички обвинения срещу руския олигарх и депутат в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Сулейман Керимов, свързани с укриване на данъци, предаде ДПА, като се позова на неговия адвокат.

Керимов беше задържан в град Ница през ноември миналата година по обвинения в пране на пари и укриване на данъци при покупка на имоти. Арестуването му беше остро разкритикувано от Кремъл.

Милиардерът беше освободен срещу гаранция от 40 милиона евро, но му беше забранено да напуска Франция, докато не приключи следствието.

Вчера апелативният съд в Екс ан Прованс свали всички обвинения от Керимов, каза неговият адвокат Никита Сичов.

Керимов стана един от най-богатите хора в Русия през 90-те години на миналия век, след разпадането на Съветския съюз. Според сп. "Форбс" състоянието му възлиза на над 6 милиарда долара.

Олигархът политик, който е от руската република Дагестан, беше заподозрян, че е придобил за големи суми луксозни имоти в престижен курорт на френската Ривиера. Според съдебните власти сумите са били занижени при декларирането, а имотите са придобити чрез подставено лице.

Освен обвиненията срещу Керимов, съдът свали изцяло и тези срещу швейцарския финансист Александер Щудхалтер, когото разследващите подозираха, че е подставеното лице, отбелязва Франс прес.