"Вахостав - СК" (VAHOSTAV-SK a.s.) - втората по големина компания от строителния сектор в Словашката република насочва вниманието си към сложни инфраструктурни обекти в България. Такива са участъците през Кресненското дефиле, тунела под Шипка, части от АМ "Хемус" и жп проектите, които предстои да бъдат пуснати в страната.

"Вахостав - СК" (VAHOSTAV-SK a.s.) включва в портфолиото си множество изпълнени и пуснати в експлоатация проекти не само в родината си, но и в Европа. Към днешна дата компанията изгражда част от Румънската магистралата "Трансилвания" от Тимишоара до Унгарската граница с обща бюджетна стойност 2,2 млрд евро. В същото време работи по изграждането на най-дългия тунел в Словакия в партньорство с италианския гигант "Салини Импреджио". Тунелът "Вишньове" е с дължина от 7520м и е на стойност над 710 милиона евро. Очаква се тунелът да бъде завършен през 2023г. Най - високия виадукт в Словакия с височина от 77м е също дело на компанията. Предстои също така "Вахостав - СК" в консорциум с "ТуКон" (TuCon) да изгради първия етап на северния байпас в Прешов.

"Вахостав - СК" (VAHOSTAV-SK a.s.) е създадена през 1954 година и e лидер в бранша на инфраструктурното строителство и специализира в сложни обекти с голям обем подземно и високо строителство - мостове и естакади. Компанията се концентрира върху техническата част на тези обекти и тяхното изпълнение.

"В България предстои да се изграждат редица големи и изключително сложни инфраструктурни проекти и ние смятаме, че нашият опит и експертиза могат да са от голяма полза. Наблюдаваме пазара и разговаряме с редица местни партньори за възможностите." Споделя инж. Иван Кимличка - изпълнителен директор на международния отдел на "Вохастав - СК".

"Наблюденията ни до този момент са, че в страната има много професионални компании с добре подготвени кадри, но вярваме, че при този обем на предстоящи обекти ще има място и за нас. За нас е важно да се изпълняват качествени и умно проектирани обекти, като същевременно целим да правим изпълнението им по-ефективно от гледна точка на време и ресурс." - споделя още инж. Кимличка.

"След успешното ни участие в търга за 13 километровата отсечка Ботевград - Мездра, "Вохостав - СК" е в процедура по откриване на постоянен офис в България с цел разширяване на дейността си в страната." - добавя инж. Кимличка.